Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 24 Şubat'tan bu yana sürerken, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke Moskova'ya karşı yaptırım kararları aldı. Rusya- Ukrayna savaşında 3 ay geride kalırken Avrupa kıtasında küresel güvenlik ortamı da kökünden değişti.

KÜRESEL GÜVENLİK ENDİŞESİ ARTIYOR

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da görülen en büyük savaş olarak nitelendirilen Rusya-Ukrayna savaşı diğer ülkelere ve kıtalara sıçrama endişesiyle özellikle NATO üyesi olmayan ülkelerde güvenlik kaygısı yarattı.
Rusya ile 1300 kilometre sınır paylaşan Finlandiya güvenlik şemsiyesinden yararlanma umuduyla NATO üyeliği için adım attı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsveç ve Finlandiya'ya bir kez daha kapılarını kapatarak veto verdi.

Ukrayna işgali nedeniyle ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupalı ülkelerden talep ettiği ruble ile ödeme kararında Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz vanalarını kapatmıştı.

RUSYA BU KEZ FİNLANDİYA'YI HEDEF ALDI

Finlandiya gaz ithalat firması Gasum Oy’dan yapılan duyuruya göre bölgenin ana tedarikçisi konumunda olan Rusya’dan gelen doğalgazın cumartesi günü sabah saatlerinde kesilmesi bekleniyor. Finlandiya, Rusya'nın gaz kestiği 3. ülke olacak.

Bloomberg HT'nin haberine göre Polonya ve Bulgaristan’a gaz tedariki de daha önce aynı nedenle kesilmişti. Kesilen arz miktarının Finlandiya’nın enerji ihtiyacının yüzde 5’ine denk geldiği dolayısıyla ülke ekonomisi üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı değerlendiriliyor.

Finlandiya Rusya'dan ithal ettiği gazı ısınma için de kullanan birçok Avrupa ülkesinin aksine sadece fabrikalarda kullanıyor.

Finlandiyalı şirketten yapılan açıklamada, “Gazprom Export, Gasum ile bulunan tedarik sözleşmesi kapsamında Finlandiya’ya yollanan gazın Cumartesi günü durdurulacağını bildirdi. Gasum müşterilerine doğalgaz tedarikini başka kaynaklar aracılığıyla Balticconnector Boru Hattı üzerinden sağlayacak” ifadelerine yer verildi.