Sosyal medyada Perşembe günü yayınlanan fotoğraflarda, Moskova Nehri boyunca Rusya Savunma Bakanlığı tarafından kullanılan sekiz katlı bir binanın çatısına Pantsir S1 hava savunma sisteminin kurulduğu görülüyor.

Başka bir videoda, hava savunma sisteminin Kremlin’in 4 km güneydoğusundaki Moskova’nın Taganka semtindeki eğitim binasının çatısına yerleştirildiği görülüyor.

Rus askeri yetkilileri, füze sistemlerinin kurulduğunu doğrulamadı. Fakat Rus medyası son haftalarda Moskova’da uzun menzilli S-400 füze sistemlerinin konuşlandırıldığına dair haberler yaptı. S-400 ve Pantsir-S1 sistemleri genellikle birlikte kullanılıyor.

Kremlin yanlısı blog yazarları, Moskova’da füze sistemleri yerleştirilmesini, askeri liderlerin artık kendi şehirlerine yönelik saldırılardan endişe duyduğunu gösterdiğini söyledi.
Moskova’daki füze sistemlerinin görüntüler, batılı savunma bakanlarının Ukrayna’ya ağır tank tedarikini de içeren yeni bir askeri yardım paketi üzerinde anlaşmak üzere, Almanya’daki Ramstein hava üssünde bir araya gelmelerinden bir gün önce ortaya çıktı.
Rus yetkililer, toplantı öncesinde uyarılarda bulunarak, potansiyel bir nükleer çatışmayı tetikleyebileceğini iddia ederek, NATO ülkelerini gelişmiş silahlar sağlamaktan caydırmaya çalıştı.

Birçok şehre saldırı yapıldı
Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın Dnipro şehir merkezinde apartman kompleksine hedef alan Rus Kh-22 seyir füzesi saldırısında en az 40 kişinin hayatını kaybetti, 73 kişi yaralandı. Ukrayna genelindeki başlatılan Rus seyir füze saldırısı Kiev, Kharkiv, Odesa, Kryvyi Rih ve Vinnytsia dahil olmak üzere birçok şehri hedef aldı.

SA-22 Hava Savunma Sistemi nedir?

SA-22 Hava Savunma Sistemi aynı zamanda Pantsir S-1 olarak adlandırılıyor. Askeri üsleri ve hassas hedefleri korumak amacıyla kullanılıyor. Askeri araca monte edilebilen mobil sistem sahip versiyonuda bulunuyor.
Sistem 1990 ortalarında Rusya’da tasarlandı. Sitemde hem hedefi tespit eden hem de izleyen aşamalı radar sistemi bulunuyor. Çift 2AQ38M 30 mm’lik otomatik toplar ve 20 kilometreye kadar olan hedefleri iki aşamalı katı yakıtlı radyo-komut güdümlü yüzeyden havaya füzeler ile vurabiliyor.