Diyanet’in dini günler takviminde yer alan bilgilere göre Şaban ayı bu yıl 4 Mart 2022 Cuma gününe tekabül ediyor. 

ŞABAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Şaban ayını önemli yapan özelliklerin başında, "üç aylar"ın ikincisi olması gelir. Şaban ayının önemli bir hususiyeti de, "Beraat gecesi"nin bu ayın 15. gecesine denk gelmesidir. Beraat gecesi, meleklerin inmesi, duaların kabul olunması, duaların geri çevrilmemesi gibi birçok fazilete sahip olduğu için, bulunduğu ayı da değerli kılmıştır. Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadislerinde; “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!” buyurdu.

Şâban ayının büyük kısmını oruçlu geçiren Hz. Peygamber (Buhârî, "Śavm", 52; Müslim, "Śıyâm", 176-177), "İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah'a arzedilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah'a arzedilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum" buyurmuş (Müsned, V, 201; Nesâî, "Śavm", 70), Ramazan dışındaki en faziletli orucun Şaban'da tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir (Tirmizî, "Zekât", 28).

ŞABAN AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Ramazan ayı dışında en faziletli orucun Şaban ayında tutulan oruç olduğunu Peygamber Efendimiz bize iletmiştir. Şaban ayında yapılacak ibadetlerin başında 'oruç' gelmektedir.

Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Gecesi, Müslümanların Allah tarafından bağışlanacağı umulduğundan bu gecenin özellikle ihya edilmesine ayrı bir önem verilmiştir.

Yine bu ay içerisinde beş vakit namazın yanı sıra, yoksullara yardım etmek, Kur'an okumak, dualar ve zikirlerle geçirmek alimler tarafından müminlere verilen tavsiyeler arasındadır.