2006 yılında idam edilen Saddam Hüseyin'in son anlarına ilişkin detaylar 13 yıl geçmesine rağmen aydınlatılamadı. Röportaj veren Iraklı hakim Munir Haddad idam kararının veriliş sürecini ve uygulanışını anlattı. 

-İdam kararı süreci nasıl işledi?

Biz temyiz mahkemesi olarak 9 üyeden müteşekkiliz. Kararın uygulanması için 9 üye arasında oylama yapılması gerekiyordu. 23.12. 2006 tarihinde Nuri el Maliki, Saddam Hüseyin'in idam edileceğini Iraklılara duyurdu. 

Nuri el Maliki ile arkadaştık. Bana kararı sordu. Ben de ona 1 aya ihtiyacımız olduğunu belirttim. Temyiz mahkemesi olarak toplandık ve uzun toplantılar sonrasında 3 gün içerisinde idam kararı aldık.
 
-9 üyenin tamamı imza attı mı?
 
9 üyeden yedisi idam kararına imza attı. Diğer ikisi ise kaçtı. 
 
-ABD'lilerin idam kararının verilmesinde bir etkileri oldu mu?
 
Kesinlikle hayır. Bir etkileri olmadı. ABD'liler ve İngilizler mahkemede danışman olarak bulunuyordu. Irak Ceza Mahkemesi, Irak Yüksek Mahkemesi'nden ayır bir birim, başka bir mahkeme. 
 
-ABD'li ve İngiliz danışmanlar bu mahkemede yer aldılar mı? Görevleri tam olarak neydi?
 
Onlar sadece maaşlarını alıyorlardı. Birçok mahkemede, Lahey gibi eğitimler aldık. Uluslararası kanunlar hakkında dersler aldık. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Irak ceza mahkemesinden farklı.
 
Şayet Saddam Hüseyin, Irak yasalarına göre yargılansaydı serbest kalırdı. Biz de onu uluslararası kanunlara göre yargıladık. Kanunları İngilizceden Arapçaya tercüme ettik. Bu noktada Irak asıllı İngiliz avukat Sami Şelebi'nin rolü büyüktür. 
 
-Nuri Maliki'nin sağ kolu İzzet Şehbandar'ın sözlerine yorumunuz nedir? 
 
Nuri Maliki'nin sağ kolu İzzet Şehbandar, "Saddam ABD askerlerinin gözetimindeydi daha sonra Iraklılara teslim edildi. Başkan Bush ile görüştüm. Körfez ve ABD baskısından bahsettim. Bush ise bana, "Onu bugün idam edin." dedi ve idam gerçekleşti." sözlerine yer vermişti.
 
Hepsi abartıdır ve doğru değildir. Ne ABD ne de Körfez ülkelerinin baskısı oldu. 
 
-Saddam'ın idam kararı tamamen Iraklılara mı aitti?
 
Tamamen Iraklıların kararıydı. İdam kararını ben ve Iraklı hakimler aldı.
 
-İdamın gerçekleştiği gün neler oldu?
 
Saddam Hüseyin suçluydu ve ben ailemden sürekli onun suçlarını dinlerdim. Saddam bizzat kendisi insanları öldürürdü. Mahkeme günü Saddam'ın yüzünden korktuğu anlaşılıyordu. 
 
-Saddam Hüseyin bayram gecesi idam edildi? Hiç üzülmediniz mi? 
 
Saddam'ın idam edilmesinde hiçbir endişem yoktu ve hiçbir şey hissetmedim. Biz bu kararı alırken, ondan intikam almak için yapmadık. Kararımızın arkasında mezhepsel bir düşünce yoktu. Saddam kendisinin Sünni olduğunu söylüyor ama o bir gün bile Sünni olmadı. Tam anlamı ile diktatördü. 

-Son sözleri nelerdi? 

Son sözleri kızına bakmamı istedi ve şehadet getirdi. İki defa şehadet getirdi. İkinci şehadeti getirdiği esnada ise idamı gerçekleşti. İdamdan sonra da bedenini ailesine teslim ettik.