Sağlık kabini serum takma, iğne yapılması işlemleri, dikiş atma ve alma, tansiyon ölçümü, evde bakım ve benzeri sağlık hizmetlerini vermeyle görevli sağlık kuruluşudur. Ebe, hemşire ve sağlık memurlarının toplum sağlığı bölümlerinden mezun olan kişiler sağlık kabini açarak mesleklerini icra edebilirler. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 6091 sayılı “Sağlık Kabinlerinin Açılış ve İşleyişi Genelgesi” sağlık kabini açmak için gerekli olan belgeler belirtilmektedir. Ayrıca 6091 sayılı kanuna göre toplum sağlığı bölümünden mezun olanlar ve hemşirelerin hangi bölgelerde sağlık kabinlerini işletebileceği detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Başvurular bağlı bulunan yerleşim yerindeki sağlık ocağı aracılığı ile İl Sağlık Müdürlüklerine yapılmaktadır. 

Sağlık Kabinine Neden İhtiyaç Duyulur?
Hastaların hastaneye gitme durumları olmayabilir, yaşlı hastalar kendilerini hastaneye götürecek kişiyi bulamayabilirler. Veya hastanelerin açık olmadığı zamanlarda rahatsızlanma, hastalanma gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir. İşte bu durumlarda hasta, sağlık kabini ile iletişime geçip, müdahalede bulunulmasını talep edebilir. Sağlık kabini çalışanları da iletişime geçen hastanın mağduriyet yaşamaması adına hızlı bir şekilde hastanın evine ulaşıp gerekli müdahaleyi yapabilmektedir. Yani, her anlamda fayda sağlanabilecek bir kuruluş olan sağlık kabinleri, toplum için oldukça faydalı yapılardır. Hastalar gönül rahatlığıyla bu kuruluşlardan hizmet alabilirler.

 Sağlık Kabininde Kimler Görev Alır?
Sağlık kabininde hemşire, sağlık memuru ve temizlik personeli görev almaktadır. Gerek duyulduğu zamanlarda doktorlardan destek alınabilmektedir. Sağlık kabinlerinin önemsediği konulardan biri sterilizasyondur. Malzemelerin hepsi tek kullanımlıktır ve steril paketlerde muhafaza edilirler. Sterilizasyon makinelerinin yer aldığı sağlık kabinlerinde, cerrahi aletler bu makineler aracılığıyla temizlenmektedir. Sağlık kabinlerinde her türlü küçük cerrahi müdahaleler yapılabilmektedir. Büyük kapsamlı olan cerrahi müdahaleler ise, hastanenin ilgili birimlerine yönlendirilir. Bazı hastanelerde uygulanan yeni fibrin yapıştırıcılarla iğnesiz, ağrısız ve sancısız bir şekilde yerel yapıştırma teknikleri de uygulanabilmektedir. Fibrin doku yapıştırıcısıyla hasta tedavisi kolaylıkla yapılabilmektedir.

 Kimler Sağlık Kabini Açabilir?
Sağlık hizmetleri alanında eğitim almış kişiler tarafından sağlık kabinleri açılabilmektedir. Sağlık memuru, ebe, hemşire gibi yeterli bilgi ve donanıma sahip, insanlara hizmet vermeyi kendilerine ilke edinmiş meslekler tarafından sağlık kabinleri açılması mümkündür.