M.Ö. 165'ten Doğu Roma İmparatorluğu tarafından kaldırıldığı M.S. 425'e kadar Roma Filistini'nde çalışan Yahudi kondeyidir. Asıl olarak Yahudilerin en yüksek düzeydeki mahkemesi olmasına rağmen çeşitli kaynaklarda Sanhedrin'in dini, yargılama ve yasama işlevleri hakkında birçok belgeye rastlanmıştır.

Yeni Ahit'in birçok kitabında da İsa'nın çarmıha gerilmesiyle, ayrıca elçi Petrus ile yoldaşı Yuhanna hakkında hüküm verilmesiyle ilişkisi olduğu belirtilmiştir. Talmudların kaynaklarına göre Sanhedrin 71 bilgeden oluşan ve bunların belirli zamanlarda Kudüs Tapınağı'nda, yasama, yargı, diyanet ve tören işlevlerini yerine getirdiği bir kuruldu.

SANHEDRİ'NİN İNCİL'DEKİ TANIMI NEDİR?

Büyük Sanhedrin (aynı zamanda Sanhedrim'i de) eski İsrail'deki yüce belediye ya da mahkeme idi aynı zamanda İsrail'deki her kasabada daha küçük dini Sanhedrinler vardı, ama hepsi Büyük Sanhedrin tarafından denetleniyorlardı. Büyük Sanhedrin 71 adadan oluşuyordu artı başkanı olarak hizmet eden yüksek rahip. Üyeler, baş rahiplerden, papazlardan ve büyüklerden geldiler, fakat nasıl seçildikleri konusunda bir kayıt yok.

Pontius Pilate gibi Roma valileri döneminde, Sanhedrin'in sadece Judea eyaletinde yargı yetkisi vardı. Sanhedrin'in, İsa Mesih olduğu gibi insanları tutuklayabilecek kendi polis gücü vardı. Sanhedrin hem medeni hem de ceza davalarını dinlerken ölüm cezasını dayatabilirken, Yeni Ahit zamanlarında hüküm giymiş suçluları yürütme yetkisi yoktu. Bu güç Romalılar için ayrıldı, bu da Mozaik yasalarına göre İsa'nın neden taşlanarak değil, çarmıha gerilmesinin (Roma cezalandırmasının) açıklandığını açıklıyordu.

Büyük Sanhedrin, Yahudi hukukunun nihai otoritesiydi ve kararlarına karşı çıkan herhangi bir alim, asi bir yaşlı ya da “zaken mamre” olarak öldürüldü.

Büyük Sanhedrin, yalnızca Sadüdilerden değil, Ferisilerden de oluşuyordu, tapınağın yıkılmasıyla ortadan kaldırıldı.

Sanhedrins'i oluşturma çabaları modern zamanlarda meydana geldi, ancak başarısız oldu.