Bu nefis Fransız tatlısını yapmak için koyu ve yapışkan karamel, tatlı elmalar ve gevrek hamur işleri bir araya gelir.

Tarte tatin yapımında kullanılan meyveler, karamelize edildikten sonra hamur ile buluşturulur. Bu tatlıyı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise, meyvelerin tepsinin dibine dizilmesidir.

TARTE TATİN HİKAYESİ

Hikaye, 1880’lerin Paris’inde bir otel işleten iki Fransız kız kardeş, Carolina ve Stephine'e dayanıyor.
Tatin'in Orijinal versiyonu elma ile yapılmış ve oldukça ünlüydü.

Stephine, bir mutfak kazasıyla, elmaların ve kabuğun tavadaki sırasını tersine çevirdiğinde  yanlışlıkla yaktı ve böylece karamel tadını aldı. Yine de pişirdi ve Tarte Tatin doğdu.

Tarte Tatin, o günden beri bir Fransız tatlı klasiği.

Fransız tatlıları arasında çok sevilen ve dünyaya yayılan tarte tatin, orjinalinde elma ile pişirilse de portakal ve şeftali dilimleri ile de çok yapılır.

Şeftalili tart tatini yapma yöntemi, elmalı tart tatini yapma yöntemiyle aynıdır. Karamel yapıp şeftalileri karamelin içinde pişirerek başlıyoruz. Daha sonra tepsideki şeftalilerin üzerini tart hamuru ile kapatıp pişiriyoruz.

Ağustos ayının ortası geldiğinde sezonun en iyi şeftalileri tezgahlardayken sizler de bu tatlıyı denemek isterseniz işte tarifi...


ŞEFTALİLİ TARTE TATİN TARİFİ

Malzemeler:

4 adet şeftali

4 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı limon suyu

4 yaprak milföy

Servis için:

Krema

Tarte Tatin Tarifi Nasıl Yapılır?

Yapılışı:

Şeftalileri 6 parçaya bölün.

Tereyağını fırına girebilecek bir tavaya alıp üzerine toz şekeri ve limon suyunu ilave ederek kısık ateşte karıştırın.

Tereyağı ve şeker karışımının üzerine şeftalileri dizin. Şeftaliler suyunu salıp karamelize oluncaya kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Pişen şeftalileri ocaktan alın ve tava içinde soğumaya bırakın.

Milföyleri buzdolabından çıkarın ve çözülmeye bırakın. Hafifçe unladığınız tezgahta hafifçe üst üste getirerek tava boyutunda açın.

Soğuyup el değecek hale gelen şeftalileri milföyün üzerine yayın ve kenarlarını düzeltin.

180 derece önceden ısıtılmış fırında milföy kızarıncaya kadar pişirin. Milföy kızarınca fırından alın ve soğumaya bırakın.

Tavanın büyüklüğünde bir tabağı tavanın üzerine koyun ve tavayı ters çevirerek tartı tabağa alın.

Tartı sıcak çevirmek istemiyorsanız soğuduktan sonra şeftalilerin tavada kalmaması için hafifçe ısıtarak çevirin ve krema ile servis edin.

Afiyet olsun