Sözcü’den Ali Güven’in haberine göre yurt dışında yaşayan Türkler’in emekli maaşını kesmek için fırsat kollayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gurbetçiye 8 bin TL ile 14 bin TL arasında değişen “Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu” faturası göndermeye başladı.

Habere göre SGK’nın amacı para toplayabilmek ama yurt dışında yaşayan kişi “SGK sağlık sigortalı“ olursa, yurt dışındaki çok ağır olan sağlık masraflarını SGK üstlenecek. Bu da, gurbetçinin her doktor faturasının veya örneğin 500 bin Euro, 1 milyon Euro’yu bulan kişi başı sağlık harcamalarının SGK’nın sırtına binmesi demek.

GURBETÇİYİ DE SİSTEME ALMIŞLAR

Türkiye’den borçlanarak emekli olanlara ve emekli olmasa da yurt dışında yaşayanlara gönderilen prim borçları, “Yurt dışındaki Türkler’in genel sağlık sigortasına alınması“ ile başladı. Yurt dışından emekli olan ve halen orada yaşayanlara, “Yurt dışı tedavi masraflarının 6 ay ya da 1 yıl üstlenildiğine dair AT 21 belgeleri“ verilmeye başlandı.

Ancak bu yasal değil. Çünkü yurt dışında yaşayan Türkler’in zaten bulundukları ülkelerde sağlık sigortası var ve bir kişi İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmaları gereği aynı anda iki ülkede sağlık sigortasına dahil olamıyor.

Yıllık prim borcu ile ilgili bildirimler, yurt dışında yaşayan ve emekli olmayanlara da geliyor. İnsanlar, “Almanya’da sağlık sigortam var. AOK’lıyım. Bu parayı neden ödeyeyim?“ diye sormaya başladı. Birçok gurbetçi ne yapacağını şaşırmış durumda. Emeklilikleri iptal etmek için emniyetin giriş-çıkış kayıtlarına bakan SGK’nın, yurt dışında yaşayan Türkler’i de bu şekilde tespit edip fatura gönderdiği sanılıyor.