Areda Survey, seçmenin nabzını yokladığı son araştırmanın sonuçlarını paylaştı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti anketten birinci çıktı. Bu pazar seçim olsa katılımcıların yüzde 47,8'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'a; yüzde 35,6'sı ise AK Parti'ye oy vereceklerini söyledi.  Millet İttifakı'nın ortak aday belirleyeceğine inananların oranı yüzde 70'ten 50'nin altına düştü. Öte yandan, DEVA ve Gelecek partilerinin ciddi oranda oy kaybı yaşadığı görüldü. 

Katılımcılara "ekonomik sorunları kimin çözeceğine inandıkları" da soruldu. Hükümete güven yüzde 45,9'ken, muhalefete güven yüzde 34,4'te kaldı.  Seçmenin nabzını Haber7'ye değerlendiren GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, iyi gelişmeler yaşanınca AK Parti'nin oylarının geri geldiğine işaret etti. 

"MİLLET İTTİFAKI ORTAK HAREKET EDEBİLECEK Mİ?"

Katılımcılara, "Sizce Millet İttifakı'nı oluşturan partiler iktidar olursa birlikte hareket edip ortak politikalara imza atabilecekler mi?" sorusu soruldu. Yüzde 45,9 "Evet" derken, yüzde 54,1 ortak politikaların yürütülemeyeceği kanaatini dile getirdi. 

"SİZCE HANGİ İTTİFAKIN CUMHURBAŞKANI ADAYI SEÇİMİ KAZANIR?

Ankete katılanlardan yüzde 50,6'sı Cumhur İttifakı, yüzde 49,4'ü ise Millet İttifakı'nın adayının Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını söyledi.

"MİLLET İTTİFAKI ORTAK ADAY ÇIKARABİLECEK Mİ?"

Ankette dikkati çeken sonuçlardan biri de seçmenin Millet İttifakı'nın ortak aday çıkaracağına dair inancını kaybetmesi. Mart 2022'deki araştırmalarda yüzde 70'i geçen sonuç, son araştırmada yüzde 50'nin altına düştü. 

"MİLLET İTTİFAKININ ADAYI KİM OLMALI?"

Katılımcılara, Millet İttifakı'nın adayı olarak hangi ismi görmek istedikleri de soruldu. İlk sırada yüzde 34,6 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş yer aldı. Onu Yüzde 32,4 ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu takip etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu görmek isteyenlerin oranıysa yüzde 5,5'te kaldı. 

"MEVCUT EKONOMİK SORUNLARI HÜKÜMET Mİ ÇÖZER MUHALEFET Mİ?"

Katılımcılara, mevcut ekonomik sorunların çözümü için kime güvendikleri de soruldu. Yüzde 45,9 hükümet çözer dedi. Muhalefete güvenenlerin oranıysa yüzde 34,4'te kaldı.

temmuz 2022 anket

"BU PAZAR SEÇİM OLSA HANGİ ADAYA OY VERİRSİNİZ?"

Katılımcıların yüzde 47,8'i bu pazar seçim olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğini söyledi. Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 23, Kılıçdaroğlu diyenlerin oraı yüzde 15,8, Selahattin Demirtaş diyenlerin oranı ise yüzde 8,6 oldu. İBB Başkanı İmamoğlu'na destek ise sadece yüzde 2,8 oldu. 

temmuz 2022 anket sonuçları

"BU PAZAR SEÇİM OLSA HANGİ PARTİYE OY VERİRSİNİZ?"

AK Parti de anketten birinci parti çıktı. Katılımcıların yüzde 35,6'sı bu pazar seçim olsa AK Parti'ye oy vereceğini söyledi. İkinci parti CHP'ye destek yüzde 24,3, üçüncü parti İYİ Parti'ye ise yüzde 13,5 oldu. 

DEVA VE GELECEK PARTİLERİNİN OYLARI ERİDİ

Millet İttifakı'nın diğer partilerine de desteğin düştüğü görüldü. 2020 yılının Eylül ayında yüzde 3,8 destek bulan DEVA Partisi'nin oy oranı yüzde 1,3'e geriledi. Geçtiğimiz yılın eylül ayında oy oranı yüzde 1,1'i bulan Gelecek Partisi'ne destek ise yüzde 0,1'e kadar düştü.

"İYİ GELİŞMELER OLUNCA AK PARTİ'NİN OYLARI GERİ GELİYOR"

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, kamuoyunun takip ettiği anket sonuçlarını Haber7'ye değerlendirdi. Cumhur İttifakı'nın adayının belli olduğunu, Millet İttifakı'nda ise böyle bir durum olmadığı için farklı senaryoların gündeme gelebildiğini vurgulayan Aktaş, şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Aday belli olmadan bu tür şeyi açıklamak çok sağlıklı olmaz. Çünkü tek kişi var şu an sahnede; Sayın Cumhurbaşkanımız. Ama biz bu ayki araştırmada ilginç bir değerlendirmeyle karşı karşıya kaldık. AK Parti zaman zaman oy kaybı yaşıyor fakat bu oy kayıpları kalıcı kayba dönüşmüyor. Ekonomide günlük hayatta siyasette iyi gelişmeler olduğu zaman AK Parti'nin oyları geri geliyor.

AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi arasındaki fark hala 9-10 puan. İYİ Parti de şişirilmiş zorlama sonuçların 5 puan gerisinde. Milliyetçi Hareket Partisi ve HDP önceki aylardaki gibi duruyorlar. İlginç bir veri daha bulduk. Hani böyle bütün bir araştırmanın bütün sonuçları aydan aya ilginç sonuçlar vermez ama Cumhuriyet Halk Partisi'nin yanında duran küçük partilerin ciddi bir erime eğiliminde olduğunu gördük."