2020 yılı yaklaşırken coğrafyamızda “yüzyıl” söylemleri eksik olmuyor.
Akdeniz’de yüzyılın doğalgaz anlaşmaları yapılmaya çalışılırken, Filistin İsrail ekseninde Trump’ın Yahudi damadının önderliğinde yüzyılın “barış” anlaşması kotarılmaya çalışılıyor.

Diğer tarafta Çin’in dünyayı bir baştan bir başa kuşatan ipek yolu projesi gündemdeki yerini korurken, bu güzergâh üzerindeki zayıf ülkeler çeşitli saldırılara uğrarken diğer taraftan Amerikan yüzyılının sonu tartışılıyor.

1918’lerde Osmanlı sancağının Kudüs’te düşmesi ile özellikle petrol zengini İslam coğrafyasından başlayan yüzyılın son demlerinde gibiyiz. Yeni yüzyılın da aynı şekilde devam edip etmeyeceğine karar verilecek olan kritik aylara girmiş bulunmaktayız.

Dünya ülkelerinin hemen tamamı kaynıyor. Dünyanın en uzak köşesi diye düşündüğünüz Yeni Zelanda bile bu kaynamadan nasibini almış durumda. Ülkeler büyük bir yarış içindeymişçesine köşe kapmaca oynuyor, partner değiştiriyor, ittifaklara giriyor ya da çıkıyor, kendilerini en kazançlı kılacağını düşündükleri konumu bulmaya çalışıyorlar.

Kimi ekonomik gücünü, kimi jeopolitik avantajını, kimi askerî gücünü, kimi aklını kullanma gücünü, kimi dinî/ruhanî gücünü, kimi de mikropluk yapabilme yeteneğini kullanarak düdük çalana kadar en doğru hamleyi yapmaya çalışıyor.

Düdük çaldığında oyun donacak ve herkes bulunduğu konumu yüzyıl boyunca savunmak zorunda kalacak gibi âdeta. En dâhi oyun teorisyenlerinin bile beynini patlatacak kadar çok hamle var bu oyunda.

Takibe yetişilemeyen
haber akışı

Yorumdan çok ilintili olabilecek haberleri birleştirmeye inananlardanız. Ayrı zaman ve mekânlarda gördüğünüzde tek başına bir şey ifade etmeyen iki ayrı haber yan yana konulunca çok farklı bir resmi ortaya çıkarabilmektedir.

Haber akışına bakalım:

 İncirlik’teki nükleer başlıklar Romanya’ya mı çıkarıldı.

 Irak’ta düzenlenen zirvede Türkiye ve Suriye parlamento başkanları yıllar sonra aynı masada.

 Pekin’de 25-27 Nisan’da düzenlenen 2. kuşak ve yol forumuna 37 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katıldı ama Türkiye davet edilmedi.

 17 Arap ülkesi İpek yolu prejesinde Çin ile anlaşma imzaladı.
 Amerika Türkiye dâhil 8 ülkeyi İran yaptırımlarından muaf tutan anlaşmaya son verdi.

 Sri Lanka’da terör saldırılarını DEAŞ üstlendi.

 Sudan devlet başkanı devrildi. Venezuela’da darbe girişimi.

 Cezayir’de darbe, iki BAE casusu İstanbul’da tutuklandı biri gözaltında intihar etti.

 Kaşıkçı cinayeti azmettiricisi olmakla suçlanan Prens MBS’ın sağkolu Kahtani kayıp.

 Filistin lideri Abbas’a “Yüzyılın anlaşmasını kabul etmesi için Suudi prens MBS’dan 10 milyar dolarlık yardım teklifi.

 İngiltere savunma bakanı Huawei’ye bilgi sızdırma suçlaması ile görevden alındı.

 2 Amerikan uçak gemisi Akdeniz’e geldi.

 İran ve Rusya Umman denizinde ortak tatbikat yapacak

 Rusya İslam dünyasına yöneldi.

 BAE Basra’nın ilk Hindu tapınağının temellerini attı.

 Kuzey Kore lideri Kim Rusya’da.

 IMF Başkanı Lagarde kripto paraların finansal sistemi sarstığını söyledi.

 Amerika Müslüman Kardeşleri terörist ilan etmeye hazırlanıyor.

 Cumhurbaşkanlığı “küresel grip salgını” genelgesi yayınladı.

 Amerika PKK’ya Stinger füzesi veriyor.

 İsrail Batı Şeria’yı ilhaka hazırlanıyor.

 İran ve Pakistan sınırda ortak askeri güç kuracaklarını söyledi.

 Bakan Çavuşoğlu S400’ler NATO sistemini düşman olarak görmeyecek dedi.

Almanya ilintili haberlere ayrıca bakalım:

 Der Spiegel Türkiye’nin Suriye’deki toprakları kendi ülkesine katmak istediğini iddia ederek 1920 yılı haritası yayınladı.

 Almanya’nın Ankara Büyükelçisi “Türkiye S400 alacağı için endişeliyiz” dedi.

 Almanya iç istihbarat servisi “aşırı sağcıların iç savaş senaryosuna hazırlandıklarını” söyledi.

“Haberlerin içinde kaybolduk” diye sakın tasalanmayın, yardım yolda.

Haberi bizden
takip edin diyenler

İngiliz BBC, Alman Deutsche Welle, Fransız F24 ve Amerikan Voice of America devlet kanalları birleşerek You Tube üzerinden Türkçe yayın yapacak ortak bir kanal kurdular.

Kurulacak kanalın amblemine bir de haç oturttular mı gelsin 1900’lü yıllar.

İktidar partisi seçimde istediği sonucu elde edememesinin sebeplerini sadece domates-soğan fiyatlarında araya dursun “Batı ittifakı” You Tube üzerinden yapılan yayınların etkisini fark etmiş bir şekilde daha büyük etkiler bırakmaya hazırlanıyor.

Çünkü medyayı izlemek/inanmak bir yana trolleşme, yalan ve gerilim üretme dilinden oy verenlerinin midesinin bulandığının çok güzel farkında Batı ittifakı.

Defalarca yazdık tekrar hatırlatalım:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin şikâyet ettiği gibi internet denen ufaklık hükümetlerin yönetme işlerini artık çok zorlaştırmaktadır.

Wikileaksler, Twitterlar, Panama belgeleri vb. çağında savaşların topla tüfekle değil, dijital olarak yapılacağını devlet yönetimi acilen anlamalıdır.

Birinci Dünya savaşında karşımızda yer alan “İtilaf devletlerinin” yanlarına bizim “müttefikimiz” Almanya’yı da alarak kurdukları Türkçe You Tube kanalıyla kime hitap edeceklerini anlamak isteyenlerin Gezi ve Arap Baharı’nı iyi incelemeleri gerekmektedir.

Küresel savunma harcamalarının 1.8 trilyon dolara ulaştığı bir dönemde…

Temmuz sıcağına
dikkat

Son 4 senedir İsrail’in Filistin’de 1967 ve 1973 savaşlarındaki gibi büyük bir şeyler yapmasının an meselesi olduğunu yazdık. Tekrarlamayacağız…

Ramazan sonrası Trump’ın MOSSAD ajanı damadının kotardığı “Yüzyılın Anlaşması” açıklanacak. Tam da Türkiye’nin ekonomik olarak en sıkışmış olduğu dönemde.
Tesadüf mü?

 Mısır’da Mursi’yi deviren Sisi bir Temmuz ayında darbe yapmıştı.

 Türkiye’de bir 15 Temmuz günü
darbe denenmişti.

 S400’ler Temmuz ayında Türkiye’ye geliyor.

Kendisini 2030 yılına kadar Mısır’ın Firavunu ilan ettiren darbeci Sisi’nin Sina yarımadasında sürgün edilecek Filistinliler için yer ayarlamakta olduğu ayan beyan artık medyada yer almaktadır. Muhtemelen bu geçişi rahatça sağlamak için Mısır’da Temmuz ayını da kapsayan 3 aylık “Olağanüstü hal” ilan edilmiş durumda.

Tarihininin en büyük deniz tatbikatını bitiren Türkiye ardından Azerbaycan / Katar / Pakistan ve Özbekistan’la ortak askeri tatbikatlar yapıyor.

BAE ve İsrail’in ortak tasmalı kiralık katili Dahlan casuslarını bir şeyler yapması için Türkiye’ye gönderiyor. Ve eşzamanlı olarak;

Hamas yıllardır çatıştığı Filistin’in kurucu kafası Fetih hareketine yüzyılın anlaşmasına karşı “Ulusal Birlik” çağrısı yaparken, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan muhalefete (modern Türkiye’nin kurucu kafası CHP olarak okuyalım);

“Kızgın demiri soğutalım, bekâmızla ilgili konularda görüş ayrılıklarını bir tarafa koyup “Türkiye ittifakı” olarak hareket etmeliyiz” diyor.

Millet ve ümmet olarak birleşmeyi başaramazsak sürgüne gidebileceğimiz bir Sina Çölümüz bile olmayacaktır.