ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'daki görüşme sonrası İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Biden, ABD’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğini güçlü şekilde desteklediğini ifade etti. İsveç Başbakanı ve Finlandiya Cumhurbaşkanı'ndan da NATO üyeliğiyle ilgili açıklama geldi.

BİDEN TALİMAT VERDİĞİNİ AÇIKLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği için Kongre’ye talimat verdiğini ifade ederek, “Kongre’de her iki ülkenin de NATO üyeliği için onay sürecini başlatıyorum” dedi.

Biden ayrıca, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’nun tüm şartlarını karşıladığını belirtti.

İSVEÇ BAŞBAKANI: RUSYA SAVAŞI HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, 200 yıllık bir askeri tarafsızlığın ardından İsveç’in yeni bir yol seçtiğini belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırı bizim için her şeyi değiştiren bir andı” ifadelerini kullandı.

Andersson "Her türlü sorunun çözümü için Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle farklı düzeylerde diyalog halindeyiz." dedi.

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI: TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİNE BAĞLI OLACAĞIZ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ise “Finlandiya her zaman Türkiye ile iyi ikili ilişkilere sahip olmuştur” ifadelerini kullanarak, “NATO müttefiki olarak Türkiye’nin güvenliğine bağlı olacağız. Terörizmi çok ciddiye alıyoruz. Terörü her şekilde lanetliyoruz. Türkiye’nin tüm endişelerini açık ve yapıcı şekilde görüşmeye hazırız” dedi.