Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaş sınırının belirlenmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, çocukların zararlı içeriklerden korunması ve dijital dünyada daha güvenli bir ortamın oluşturulması amacıyla 13 yaş ve 16 yaş sınırları üzerinde durulduğunu belirtti.

Uraloğlu, "Dünyada 13 yaş sınırı daha yaygın kabul görse de, Türkiye'de bu konuyu detaylı bir şekilde tartışıyoruz. Benim şahsi görüşüm 16 yaş sınırı olsa da, henüz kesin bir karar verilmedi. Ailelerin rızası ile 13-16 yaş arasındaki çocukların sosyal medyayı kullanmasına izin verilebilir" şeklinde konuştu.

-Yapay zeka sayesinde yaş tespiti yapılacak
Bakan, sosyal medya platformlarının yapay zeka teknolojileri kullanarak kullanıcıların yaşlarını tahmin edebileceğini ve bu sayede yaş sınırının daha etkin bir şekilde uygulanabileceğini ifade etti. "Kişisel bilgilerin paylaşılmasını istemiyoruz. Yapay zeka, kullanıcının davranışlarını analiz ederek yaşını tahmin edecek ve uygunsuz içeriklere erişimini engelleyecek" diyen Uraloğlu, bu sayede çocukların zararlı içeriklerden korunacağını belirtti.

Sosyal medya influancer

Sosyal medyada yaş sınırının belirlenmesiyle ilgili düzenlemelerin önümüzdeki yıl hayata geçmesi bekleniyor.

Bu düzenlemeyle birlikte;

Samsung Good Lock uygulaması artıkisteyen herkes kullanılabilecek! Samsung Good Lock uygulaması artıkisteyen herkes kullanılabilecek!
  • Çocukların zararlı içeriklere maruz kalması engellenmeye çalışılacak.
  • Dijital dünyada daha güvenli bir ortam oluşturulacak.
  • Ailelerin çocuklarının internet kullanımını kontrol etmeleri kolaylaşacak.
  • Sosyal medya platformlarının çocukların güvenliği konusunda daha fazla sorumluluk alması sağlanacak.

Ancak, bu düzenlemenin nasıl uygulanacağı ve ne kadar etkili olacağı henüz netlik kazanmadı. Uzmanlar, yapay zekanın yaş tahmininde ne kadar başarılı olacağı ve bu konuda yaşanabilecek olası sorunlar hakkında endişelerini dile getiriyor.

Sosyal medyada yaş sınırı tartışmaları, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde önemli bir gündem maddesi olmaya devam ediyor.