İslam karşıtlığı ve Filistin'in işgalcilere karşı ortaya koyduğu direnişi hedef alan yayınlarıyla tanınan Sözcü gazetesi bir skandala daha imza attı. Söz konusu gazete, Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, açılan Filistin sergisini 'silahlı ve siyasi bir sergi' olarak servis edildi.

SÖZCÜ'NÜN BAKIŞ AÇISI, İŞGALCİ İSRAİL GÜÇLERİYLE BENZER

Sultan Uçar'ın 'Okulda Kalaşnikoflu savaş sergisi açtılar' haberinde, ''Sergide çok sayıda ölü, yaralı, ağlayan, protesto eylemi yapan insan görüntüsü ile silahlı asker ve militan fotoğrafları yer alıyor.'' ifadeleri kullanıldı. İşgalci İsrail askerlerinin sistematik soykırım ve katliamlarının da yer aldığı fotoğrafları, tam bir işgalci bakış açısıyla ortaya koyan gazete tepki çekti. Sergide olmayan ve uçan balonlara bomba bağlandı gibi komik bir iddiayla okuyucularını manipüle eden gazete gerçek amacını bir kez daha ortaya koymuş oldu.

EĞİTİM-İŞ: ŞİDDET İÇERİKLİ SERGİ

Eğitim İş Trabzon Şube Başkanı Tamer Özlü'nün kullandığı, ''Laik Türkiye Cumhuriyeti'nde bu serginin ne anlama geldiğini bilmek öğrenci ve velilerin hakkı. Okullara, siyaset sokuldu. Kışlaya, okula ve camiye siyaset sokanlar, bu ülkenin kurucu iradesinin altında kalır. Kudüs'e biz de duyarlıyız. Ama bunun için şiddet içeren görseller kullanılıp, okullar adres yapılamaz. Bilimsel, çağdaş, laik eğitime, militanlar, silahlar, cesetler olan mevzuata aykırı şiddet içerikli bu sergiyi MEB'in derhal kaldırması gerekir. Bakanlığın, bu salgın döneminde birinci önceliği okulların hijyeni, çocukların sağlığı olmak zorundadır.'' ifadelerine yer verdi.

HABERDEKİ TÜM İFADELER YANLIŞ

Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği, Sözcü'nün çirkin haberine karşı bir dizi açıklamada bulunarak, sergide kalaşnikof ve bomba görsellerinin yer almadığı vurgulandı.

İşte o açıklamanın tamamı:

02 Ekim 2021’de Sözcü Gazetesi’nin birinci sayfasında ve burayı kaynak gösterip yayınlanan internet haber sitelerinde ve diğer iletişim mecralarında “LİSEDE KALAŞNİKOFLU VE BOMBALI FOTOĞRAF SERGİSİ” başlıklı gerçek dışı bilgiler içeren sözde haberin amacı, kamuoyunu yanıltmakla beraber aziz halkımız arasında kin ve nefretin artmasına neden olabilecek içeriktedir. 

Haberde yapılan kasıtlı yanlışlar şunlardır:

- Haberin başlığında kullanılan ve alenen tahrike yönelik “KALAŞNİKOFLU” ve “BOMBALI” ayrıntıları tamamen yalandır. Sergide bu tür silah türleri bulunmamaktadır.

- Yine haber ile ilgili servis edilen fotoğraflardaki “bomba hazırlığı görseli” ismiyle verilen görüntü Kudüs’e Selam isimli fotoğraf sergisinde bulunmamaktadır. Haber metninde bu yalan “Uçan balonlara eklenen bomba fotoğrafları” diye kelimeleriyle verilmiştir. Sergide böyle bir fotoğraf bulunmamaktadır. Gazete, bunu tahrik amacıyla kullanmaktadır.

-Haberdeki birçok yanlıştan birisi de serginin paydaşlarından olan derneğin isminin yanlışlığıdır. “Kudüs Derneği” isminde bir dernek bu sergide paydaş değildir.

- Sergide “kundaklama gibi görüntüleri de var” denilerek başka bir yalana daha imza atılmıştır. Hazırlanan grafiklerde böyle bir görüntü bulunmamaktadır.

- Haberi hazırlayan Sultan Uçar isimli editörün, konuyla alakalı yukarıda belirtilen bariz yanlışları yapmakla beraber haberciliğin en önemli kurallarından olan taraflarla görüşmeyi bile gerçekleştirmemiş olması art niyetinin bir göstergesidir. Bu anlamda haberde adı yanlış olarak zikredilen Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği yetkilileri ile herhangi bir görüşme gerçekleşmemiştir.

Bütün bunlarla beraber şunları da belirtmekte fayda görüyoruz:

Kudüs davası siyasi bir mesele olmaktan çok öte her şeyden önce bir insanlık sorunudur. Sergide Kudüs tarihinin yanında Türkiye olarak gösterdiğimiz Kudüs hassasiyeti ile ilgili bazı ayrıntılar da mevcuttur. Gazetenin bu anlamda 400 yıl koruyuculuğunu yapmaktan onur duymamız gereken Kudüs ile ilgili haberde kullandığı dil oldukça düşündürücüdür.

“Kudüs’e Selam” isimli sergi, Kudüs tarihini, yaşanan gerçekleriyle birlikte gözler önüne sermiş, İsrail’in Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kurumlar tarafından bile zikredilen “işgal” yönü gözler önüne serilmiştir. Söz konusu gazete bu haber ile neyi kastetmektedir?

Kudüs’te yaşanan işgal uygulamalarına başta şehirde yaşayan Müslümanlar, Hristiyanlar, vicdan sahibi Yahudiler, dünyanın birçok noktasındaki insan hakları izleme kuruluşları karşı gelirken, bölgenin yüzlerce yıl barış içinde yaşamasını sağlamış bir milletin torunları olarak bizler elbette tarafsız ve umarsız kalmamız söz konusu değildir.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kudüs davasını tüm siyasi ve diğer kısır tartışmalar dışında tutmak suretiyle savunmaya gayret edecek, zalimin zulmünü her fırsatta dile getirmeye gayret edeceğiz.