Suudi Arabistan'da Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın tepki toplayan projeleri tüm hızıyla sürüyor.

Bin Selman son olarak başkent Riyad'da yeni bir inşaat projesini ilan etti.

İsmini "küp" cisminden alan "Mukaab" isimli proje, Kabe'ye benzetilerek inşa edildiği iddiasıyla tepki topladı.

16 Şubat günü açıklanan projeyi yürütmek için kurulan "New Murabba Development Company" isimli şirkete bizzat Muhammed bin Selman başkanlık edecek.

Proje kapsamında inşa edilecek olan bina, her bir ayrıtı 400 metre olan bir yapı olacak. Bina içerisinde müza, teknoloji ve tasarım üniversitesi, tiyatro, eğlence merkezleri gibi tesisler yer alacak.

Sosyal medyada birçok kullanıcı, reform girişimleriyle Suudi Arabistan'ın çehresini değiştirmeyi amaçlayan Muhammed bin Selman'ı "yeni bir Kabe inşa etmeye çalışmakla" suçladı.

Akademisyen Esad Ebu Halil "Görünüyor ki Veliaht Prens kendi Kabe'sini inşa ediyor. Bunu ibadet edilmesi için yeni bir kıble kılacak mı?" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Muhabir Murtaza Hüseyin de projeyi "kapitalizme adanmış bir Kabe" olarak nitelendirdi.

Bin Selman "2030 Vizyonu" kapsamında ülkenin petrole bağımlı ekonomisini geliştirmeyi, sosyal reformlar yaparak Suudi Arabistan'ın "çehresini değiştirmeyi" amaçlıyor.

Ülkede "ılımlı İslam'a dönüleceği" sözü veren Bin Selman bu kapsamda birçok din adamını da tutuklamış, tutuklanan isimlerden bazıları işkence altında yaşamlarını yitirmişti.