Siyasete atılmış pek çok isim var. Kimileri spor camiasından tanıdığımız siyasetçiler, kimileriyse siyaset camiasından tanıdığımız sporcular. Kimileri siyasi kariyerinde üst mertebelere geldi, kimileriyse spor kariyerindeki başarısını siyasette yaklayamadı.

George Weah

MİLAN'IN 9 NUMARASI LİBERYA'NIN 1 NUMARASI OLDU

George Weah; siyasi kariyeri itabarıyla, hem sporda hem de siyasette başarıyı yakalayanlardan. Liberya Devlet Başkanı Weah, top koşturduğu yıllarda, Avrupa'nın en prestijli bireysel ödülü olan "Ball'on D'or"a layık görülmüştü.  Ayrıca; Milan'daki ilk yılında, 1995-1996 yılında, FIFA taradından yılın futbolcusu seçilmişti. Weah, 2017 senesindeyse futbolseverlerin değil, halkının takdirini için çalıştı ve oyların %61,5'ini alarak Liberya Devlet Başkanı oldu.

Pakistanlı siyasetçi Imran Khan; ülkesinde en çok takip edilen sporlardan biriyle, yani kriketle uğraşıyordu. 1976 ve 1992 yılları arasında Pakistan'ın milli kriket takımının yıldızlarından olan Khan, 1992'de ülkenin Dünya Kupası almasını sağlayan sporculardandı. Ülkenin önde gelen hayırseverlerinden birine dönüşen Khan, 1996'da da kendi siyasi partisini kurdu. 2002'de de Meclis'te koltuk kazandı. 2013 seçimlerinde parti, ana muhalefet partisi olarak önemli bir siyasi güce dönüştü.

JESSE VENTURA: ÜNLÜ GÜREŞÇİNİN VALİLİĞE YÜKSELİŞİ

En bilinen örneklerden bir diğeri, ABD'li siyasetçi Jesse Ventura.

Aynı zamanda Vietnam Savaşı gazisi olan Ventura, 1970'li ve 1980'li yıllarda güreşçi ve yorumcu olarak ün kazandı.

1998'de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçileri geride bırakarak Minnesota Valisi seçildiğinde, ülkede büyük bir şaşkınlık yaratmıştı.

Vali Terminatör

TERMİNATÖR KALİFORNİYA'DA

Terminatör filmiyle tarihe geçen ABD'li sinema oyuncusu, ilk başta memleketi Avusturya'da vücut geliştirme kariyerinde büyük başarı yakalamış, onlarca uluslararası ödül kazanmıştı.

Aksiyon filmleriyle devam eden kariyerinin ardından 2003 ve 2011 yılları arasında Kaliforniya Valisi olarak görev yaptı.

Jack Kemp

AMERİKAN FUTBOLUNDAN BAŞKANLIK YARIŞINA

1960'lı yıllarda Amerikan futbolunda fırtınalar estiren Jack Kemp, uzun yıllar eski ABD Başkanı George H. W. Bush'un kabinesinde yer aldı. Cumhuriyetçi Kemp, ABD Temsilciler Meclisi'nde geçen 18 yıl sonrası muhafazakar kahramanlardan biri olarak sayıldı.

Başkanlık ve Başkan Yardımcılığı için yarışsa da başarılı olamadı.

Vitali Klitschko-1

RİNGLERDEN SİYASET MEYDANLARINA

Ukrayna'nın üç kez ağır sıklet şampiyonu olan ünlü ismi Vitali Klitschko da siyasete atılmış isimlerden. Bugünlerde Vitali Klitschko, Zelenskiy'le beraber, Rus işgaline karşı bir şecaat örneği gösteriyor. Kiev'in istikbali için çalışan başakn, halk tarafından da büyük destek görüyor.

Filipinli boks şampiyonu Manny Pacquiao, senato üyesi oldu.

ATLETİZMDEN YÜKSELEN İSİMLER

Siyasette kendini gösteren sporcular arasında atletler de var. Aralarından bazıları da kadınlar.

İngiltere'de eski atlet ve Muhafazakar siyasetçi Sebastian Coe, Lordlar Kamarası'nda yıllarını geçirdi.

'Gezegenin en hızlı beyaz adamı' olarak adlandırılan Menzies Campbell da, bir dönem Liberal Demokratlara liderlik etti.

İngiliz kadın atlet Tanni Grey-Thompson, paralimpik olimpiyatlarında hem 16 madalya kazanarak spor dünyasının önde gelen isimlerinden oldu, hem de engelliler için kampanya yürüterek 2010'de Lordlar Kamarası'na girdi.

Meksikalı atlet Ana Gabriela Guevara ile 2012 Boston Maratonu birincisi Kenyalı atlet Wesley Korir, senato ya da parlamento üyesi olan diğer isimler.

BREZİLYA: FUTBOL SAHALARINDAN SİYASETE

Brezilya'da top koşturan çok sayıda futbolcu, siyasete atıldı. Brezilyalı milli futbolcu Romario, en ünlülerinden biri.

FIFA'nın 1994'te Yılın Futbolcusu seçtiği Romario, daha sonra "kötü çocuk" imajını kazandı. Brezilya Milli takımı ve Barcelona'nın eski yıldızı, çocuklarına nafaka ödemediği için ülkesinde tutuklandı.

Biri Down sendromlu altı çocuğu olan Romario, engelliler için sosyal kampanyalar yürüttü. Brezilya Sosyalist Partisi'nden milletvekili seçildi.

Socrates, 'Doktor' lakabıyla tanınıyordu 1982 ve 1986 Dünya Kupaları'nda Brezilya Milli Takımı'nın kaptanlığını yapan eski futbolcu Socrates, aynı zamanda tıp mezunu olduğu için "Doktor" lakabıyla biliniyordu.

Siyasi görüşleri konusunda da sesini duyuran bir isimdi. Socrates seçimlerde yarışmadı ama askeri yönetime karşı çıkan siyasi hareket Corinthians Demokrasi Hareketi'nin kurucuları arasında yer alarak siyaset tarihine adını yazdırdı.

TÜRKİYE'DE DE ÖRNEKLERİ MEVCUT

Alpay Özalan, Naim Süleymanoğlu, Saffet Sancaklı; Türkiye'deki siyasete atılmış sporculardan bazıları.