Stockholm sendromu nedir?

Baskı altında olan kişinin bir süre sonra kendisine baskı uygulayan kişiye duymaya başladığı hayranlığa Stockholm Sendromu denir.

Suçlu baskı yaptığı kişiye hem iyi hem kötü davranarak etkisi altına alır. Bu da zamanda baskı altındaki kişinin ona sevgi ve saygı duyması ile sonuçlanır. Zamanla suçlu kişi bu yöntemle haklı konumuna girer. Bu konuda uzmanların yaptığı bazı araştırmada baskı altındaki kişinin kendisine işkence eden kişiye duygusal bağla bağlandığı gözlemlenmiştir. 

ÇOCUKLARIN ETKİLENMESİ DAHA ZOR!

Uzmanlar bu durumun yaşanmasındaki en büyük etkenin beyinin tehlikeye karşı koruma kalkanı oluştururken ortaya çıkan teslimiyet duygusundan kaynaklanıyor olabileceğini vurguluyor. Aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi ile de çıkabilir. Bu durum yaş grubuna ve cinsiyete göre değişir. Küçük yaşta bir kişinin bu durumla karşı karşıya kalması daha korkunç boyutlanır. Küçük yaşta birinin bir kişiye bağlanması ve durumu kabullenmesi daha kolay sanılır. Ancak bu tam tersi bir durumdur. Bir çocuğun zihnini ele geçirmek sanıldığı kadar kolay değildir. Her şeyi sorgulama çağında olduğundan içinde olduğu durumu kolay kolay kabul etmez. Bu da baskı uygulayan kişinin şiddetini artırır. 

ORTAYA ÇIKMASINA ZEMİN HAZIRLAYAN OLAYLAR!

Yetişkinlerde bu durum ise daha farklıdır. Erkeklere oranla kadınlar bu durumu daha kolay kabullenir. Hayattaki tek bağlantısının o olduğunu düşünür. Sendrom en çok aile içi şiddette, taciz yada tecavüz olaylarında ve hapishaneye giren kişilerde ortaya çıkar. Uzmanlar bu kişilerin sendromu yaşamasının iç dünyalarındaki eksiklerin ve travmaların da neden olabileceğini belirtiyor. 

Günümüzde bu sendromu işleyen dizi izlenme rekoru kıran La Casa De Papel oldu. Ayrıca Dünya sinemasında da bazı filmlerde bu sendrom konu edindi. V For Vendetta adlı filmde tutsak tutulan kızın bir süre sonra V'ye hayranlık duyması ve aslında kendisini koruduğunu düşünmesi sendrom ortaya çıkar. 

Yapılan bir diğer araştırmada aşk duygusunun da bir süre sonra bu sendromu tetiklediği ve aşık olan kişinin kendisini diğer kişiye ait hissetmesi ile başladığı tespit edilmiştir. 

STOCKHOLM SENDROMU NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bu sendrom ilk olarak 1973 yılında İsveç'te gerçekleşen bir banka soygunu sırasında meydana gelmiş. Bankayı soymaya giden kişilerin rehin aldığı kişilere iyi davranması ancak polisin onları kurtarmaya çalıştığı sırada uyguladığı durumları ise rehin kişilerin kötü algılaması ile sendrom tetiklenmiş. Olay bitiminde rehin alınan kişiler soyguncuların aleyhine tek bir şikayette bile bulunmamıştır.