Ulusal Kongre Partisi Üyeleri, Ömer El Beşir’in hükümeti feshetmesi kararının ve 2020 seçimlerinde aday olmayacağını açıklamasının ardından yeni bir lider arayışı içine girdi. Sudan Ulusal Kongre Partisi genel sekreteri Ömer Basan; partisinin yeni bir sürece girdiğini ve yeni bir lider arayışı içinde olduklarını söyledi. Sudan İstihbarat Başkanı Salah Kuş da daha önce El Beşir’in 2020 seçimlerinde aday olmayacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde ise El Beşir lideri olduğu Ulusal Kongre Partisinin tüm yetkilerini yardımcısı Ahmet Harun’a devretti.

Sudan’da yeni bir sürece doğru gidilirken, Cumhurbaşkanı El Beşir valileri görevinden alıp yerine askeri yetkilileri göreve atadı. Sudan kabinesinde ise köklü değişikliklere giderek altı bakanlık dışında tüm kabineyi değiştirdi ve ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti. Çıkardığı olağanüstü hal yasasına binaen aldığı kararnamelerle izinsiz gösterileri, yürüyüşleri ve grevi yasakladı.

El Cezire kaynaklı bir habere göre; Ömer El Beşir’in Yardımcısı Savunma Bakanı Ahmet bin Avf olağanüstü hal ilanının göstericileri değil, Sudan sokaklarında gerçekleştirilen yağmacılığı ve kaçakçılığı dizginlemeyi hedeflediğini duyurdu. Olağanüstü Hal ilanının Sudan’da istikrarı bozan her türlü eylemlere karşı mücadeleyle ilgili olduğunu ifade etti.

ABD, Kanada, Norveç ve İngiltere hükümetleri geçen salı günü ‘Sudan’da askeri rejimin dönüşü’ başlıklı ortak bildiriyle olağanüstü hal ilan edilmesinin, askeri yetkililerin üst düzey hükümet makamlarına atanmasının ve güvenlik güçlerinin yetkilerinin attırılmasının insan hakları ihlallerine sebep olacağını bildirmişlerdir. Sudan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise bildirinin Sudan’ın içişlerine bariz bir müdahale olduğunun bir göstergesidir, denilmiştir.

Son dönemlerde ülke gündemini meşgul eden ekonomik krizle mücadele etmek için Sudan Hükümeti, olağanüstü hal ilanından sonra önemli kararlara imza attı. İlk etapta hükümet ülkede döviz alım ve satımının kontrol edilmesine, limanlarda altın akışının ve resmi kanallar dışındaki yakıt ve sübvansiyonlu malların dağıtımının, depolanması ve satılmasının yasaklanmasına karar verdi. Bu kararların akabinde bir yabancı ülkeden ayrılırken yanında üç bin dolardan fazla döviz bulunduramayacak. Hükümetten yapılan açıklamada bu kararların; ülkedeki ekonomik istikrarı geri kazanmak için alındığı vurgulandı. Ancak alınan bu kararlar yabancı yatırımcılar arasında bir endişeye mahal vermiştir. Alınan kararlar yabancı yatırımcıların ticari özgürlüklerini engel olmasına neden olsa da Sudanlı ekonomistler, bankacılar hükümetin ülkeye giren döviz giriş ve çıkışını kontrol etmesinin Sudan’da ki ekonomik şartlar nedeniyle kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

30 yılı aşkın bir süredir ülkeyi yöneten Ulusal Kongre Partisi uzun süredir ülkeyi yıpratan iktisadi ve siyasi krizlerden yeni, güçlü, muktedir bir lideri seçerek kurtulmak istiyor. Lakin Sudan’da 20 yıldan beri süren sorunların kısa bir sürede çözülmesi zor görünüyor. Ülkede olağanüstü hal ilan edilmesine karşı Ömer El Beşir aleyhinde patlak veren eylemler Sudan’ın çeşitli bölgelerinde devam etmektedir.

Son tahlilde, Hartum’da siyasi atmosfere bakılacak olursa askeri vesayetin Sudan siyasetini bırakmayacağı öngörülüyor. Zira, 1989 yılında gerçekleştirilen ve etkileri halen devam eden Kurtuluş Devrimi olarak da anlıan darbeden beri ülkeyi yönetenler kolay kolay siyasi çarkın dümenini bırakmaya niyetli gözükmüyorlar. Halk gösterileriyle başlayan süreçte yeni rejimin belirlenmesi hususunda Kurtuluş Devrimi kadrolarıyla bir yandan muhalefet partileri diğer yandan da halk arasında çekişmenin devam etmesi bekleniyor. Bu çekişmenin sonuçları ülkenin yeni rejimini de belirleyecektir. Geçmişteki siyasi çekişmelere rağmen bölgesel istikrar açısından Mısır’da Sisi yönetimi başta olmak üzere BAE ile diğer Körfez ülkeleri Sudan’da iktidardaki askeri yönetimi desteklemektedirler. Hartum/SUDAN