Süveyş Kanalı nerededir? Süveyş Kanalı'nın özellikleri nelerdir? Süveyş Kanalı'nı kim yapmıştır? Süveyş Kanalı'nın yapımı ne kadar sürmüştür? Süveyş Kanalı'nın uzunluğu kaç km'dir?

Süveyş Kanalı nerededir? Özellikleri nelerdir?

Süveyş Kanalı, Akdeniz ve Kızıldeniz'i birbirine bağlayan, 193.3 km uzunluğunda 220 m genişlik ve 24 m derinliğe sahip olan su kanalıdır. Fransız diplomat Ferdinand Lesseps tarafından Mısır Valisi Sait Paşa ile anlaşması neticesinde 30 Ekim 1854 ve 5 Ocak 1856' da yapılan iki antlaşma ile karara bağlandı. Bu antlaşmalarda alınan kararlar gereğince bütün ülkelerin geçmesine müsaade edilecek ve 99 yıllığına kanalın işletmesini yapmak maksadıyla bir şirket kurulacaktı.

15 aralık 1858 tarihinde "the compaigne universelle du canal maritime de suez" adıyla şirket kuruldu. 25 nisan 1859'da inşaatına başlanılan kanal, Kahire yakınlarındaki bulak bölgesinde başlayıp Batı istikametinde devam edip, İsmailiye bölgesine buradanda Kuzey-Güney istikametinde devam edip Port Said'ten Süveyş'e kadar yaklaşık 11 sene süren kazı işlemiyle uzandı. Kanal 17 Kasım 1869'da trafiğe açıldı ve gecişler 45 saat civarı sürmekteydi. Trafiğin de artmasıyla kanalda genişletme çalışmalarına başlandı. Toplamda 322 milyar dolar harcanan tadilat bedeliyle geçiş süresi 15 saate kadar düşmüştür.

605da7ca86b244159814ca59

Kanal 26 temmuz 1956'da mısır hükümetinin kanal şirketini tasfiye etmesiyle millileştirildi. bunun üzerine israil, ingiltere ve fransa kuvvetleri kanala saldırdı. abd ve rusya'nın yoğun baskılarıyla bu kuvvetler geri çekildi ve kanal mısırlılar tarafından millileştirildi. Bugün Londra'dan karaçi'ye gitmek isteyen bir kişi, kanalı kullanarak 9880 km yaparak varabilmekteyken, eğer kanal olmasaydı ümit burnu'ndan geçerek 17.400 km yapmak zorunda kalacaktı. yol, zaman, maliyet vb. birçok konuda tasarruf sağlamasıyla insanoğlunun dünyaya yaptığı ender faydalı müdahalelerden biri süveyş kanalıdır.

Kanal son haliyle 12-16 saat arasında gecikebilmektedir. Oldukça pis olan suyuyla, geçen gemilerin sintinelerini suya basmalarının yasak olduğu, yer yer çöl ve ev manzaralı geceleri soğuktan üşütebilecek ve üzerindeki trafik tabelalarıyla geçilmeyi beklemektedir.