Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının nedenleri ve alınması gereken önlemler konusunda bir genel görüşme açılması amacıyla yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine, TBMM Genel Kurulu’nu, Anayasa’nın 93 ve Meclis İçtüzüğü’nün 7’nci maddeleri gereğince, 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15’te toplantıya çağırdı. Olağanüstü toplanma kararı sonrası tepkiler peş peşe geldi.

AK PARTİ: KATILMAYACAĞIZ

AK Partili Mahir Ünal, CHP'nin TBMM'ye sunduğu 'Sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının araştırılmasına yönelik verdiği genel görüşme önergesi'ne ilişkin açıklama yaptı. Ünal, "CHP'nin meclisi olağanüstü toplantıya çağrısı nezaketsizliktir. Bu çağrı hiçbir partiyle istişare edilmeden yapılmıştır. Pazartesi günü toplantı çağrısına katılmayacağız." dedi.

MHP'DEN AÇIKLAMA: FAYDALI BULMUYORUZ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından 'Sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının araştırılmasına yönelik genel görüşme önergesini'ne ilişkin, "Siyasi istismardan öte bir amaç taşımayan CHP'nin genel görüşme teklifinin gündeme alınmasını faydalı görmüyoruz" dedi.

MHP'li Akçay, CHP'nin TBMM'ye sunduğu 'Sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının araştırılmasına yönelik verdiği genel görüşme önergesini'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Akçay, yaptığı açıklamada, CHP'nin toplumu kışkırtığı ve kara progpaganda yaptığını belirterek, "CHP, sağlık çalışanlarına şiddet olaylarının araştırılmasına yönelik verdiği genel görüşme önergesini görüşmek üzere 1 Ağustos 2022 Pazartesi günü saat 14:00'te TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırmıştır. CHP, toplumu kışkırtan ve kara propaganda yapan, Türkiye düşmanlarının odağı haline gelen Türk Tabipler Birliği'nin arka bahçesi haline gelmiştir. CHP vermiş olduğu bu önergeyle terörle mücadeleye karşı çıkacak kadar alçalan, teröristlere güzellemeler yapan, ödüller yağdıran, insan ve toplum sağlığı hakkında asılsız şaibe ve şüpheleri körükleyen Türk Tabipler Birliği merkez yönetiminin aparatı haline geldiğini bir kez daha göstermektedir" ifadelerini kaydetti.

27'nci Yasama Dönemi'nde yapılan düzenlemelerle sağlık çalışanlarına, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçlarda cezaların artırıldığını aktaran Akçay, sağlık hizmetleriyle ilgili işlenen suçların da altıda bir oranında yükseltildiğini vurguladı. Akçay, sağlık personeline ve kadına yönelik işlenen kasten yaralama suçunun tutuklama kapsamına alındığını belirterek, "27'nci Yasama Dönemi'nde; sağlık çalışanlarına, kadınlara ve çocuklara şiddeti önlemeye yönelik bu düzenlemelere ilaveten düzenlemeler yapılabilir. Ancak, MHP olarak sadece sağlık çalışanlarına değil, toplumdaki her türlü şiddetin nedenlerinin araştırılmasının, görüşülmesinin ve buna yönelik kanuni düzenlemelerin yapılmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. Ancak bu görüşmelerin ve düzenlemelerin 1 Ekim 2022'de Meclis açıldıktan sonra, bütün partilerin katılımıyla yapılmasında fayda görüyoruz. Bu nedenle siyasi istismardan öte bir amaç taşımayan CHP'nin genel görüşme teklifinin gündeme alınmasını faydalı görmüyoruz" dedi.

HDP DE KARARINI AÇIKLADI

HDP, 1 Ağustos'ta Meclis Genel Kurulu'na katılmayacağını duyurdu.

CHP'NİN TALEBİ

CHP, dün 120 imzayla TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantıya çağrılması talebinde bulunmuştu.