Yazıma başlamadan önce şu sözü hatırlatmak istiyorum. Zira bu söz çerçevesinde yazıyı okursak daha anlamlı olacağını düşünüyorum. “Bütün tek tek parçaların tamamından daha fazla şey ifade eder.”

Şimdi bu başlangıç notu ile küresel sermayeyi yöneten güçlerin bizlere aslında nasıl mesajlar verdiğine dair The Economist dergisinin 2015 yılı kapağından çeşitli analizlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Kapağa ilk baktığımızda ayrıntılara girmeden önce başlangıç notumuza atıfla şunu söyleyerek başlamak gerekiyor ki; aslında diyorlar ki, “herkesi ve herşeyi biz yönetiyoruz, bizim dediğimiz olur ve ayrıntılar içerisinde size neler olacağını tek tek üstü örtülü olarak anlatıyoruz.”

"2015'te Dünya" başlıklı söz konusu kapakta Obama'dan Putin'e, Şi Cinpin'den Merkel'e kadar birçok dünya lideri çeşitli anlamlar içerecek şekilde yan yana getirilmiş. İlk göze çarpanları hemen not düşelim; örneğin Putin'in kafasının hemen arkasında Napolyon duruyor. Napolyon Bonapart! Kimdir Napolyon; Friedland Savaşı’nda Rusları bozguna uğratan, uzun süre Ruslar üzerinde etkisi olan ancak daha sonra Rusların İngilizler irtibatı sonrası planları bozguna uğrayan bir Fransız!

Cameron'un hemen yanında ise Churchill var. Winston Churchill. Cameron’un rengi tamamen siyah beyaz olmuş yani gücünü yitirmiş arkasında ise İkinci Dünya Savaşı’nın baş aktörlerinden olan Churchill ve hemen arkalarında Stalin… Rusya, İngiltere ortaklığı birçok anlamda ima edilmiş durumda. 

Bir başka dikkat çekici nokta ise sağda aşağıya doğru Makyavel'in portresinin yerleştirilmiş olması. Peki Makyavel kim? İngiltere prenslerinin hocası olarak bilinen ve güneş batmayan imparatorluk tezinin fikir babalarından, danışman, siyaset bilimci bir İngiliz…

Bu notlar şimdilik burada kalsın. Birkaç tane de ayrıntı inceleyelim.

İlk göze çarpan ayrıntılardan birisi liderlerin alt kısmında yer alan normalden daha şişman gözüken şişirilmiş bir Panda… Bu resimle neyi kastetmişler; Çin’in bir balon olduğunu, kontrolünün kendi ellerinde olduğunu ve diledikleri zaman bu balonu patlatabileceklerini anlatmışlar. Panda’nın hemen altında ise Doğu Asya’da gücün simgelerinden birisi olan sumo güreşçisinin elinde tuttuğu ve kutupları belli olan pil. Yani istediğimiz zaman ekonomik kutupları tersine çeviririz anlamında bir ima… Pandanın arkasında ise bir tablo gözüküyor ve tabloda panik yazıyor. Yani bir panik sonrası ekonomik kutupların değişebileceğini henüz 2015 yılında iken resmetmişler.

Farklı bir köşede bulunan ama aynı mizansene destek vererek farklı bir imayı ortaya koyan ayrıntı ise “Fareli Köyün Kavalcısı”; peki hikaye ne anlatıyordu? Çocukları kavalı ile bir nevi ipnozite ederek yönlendiren bir kavalcıyı… Kapakta bu karakterin hemen altında bir çocuk bulunuyor. Yani geleceğin dünyasında insanların zihin kontrol yöntemleri ile bir nevi ipnozite edilerek yönetileceği ima edilmiş. Koronavirüs sonrası iyice konuşulmaya başlayan çip takma meselesi ve 5G teknolojisi düşünüldüğünde mesaj net olarak gözüküyor. Peki çocuk nereye bakıyor? Bir önceki paragrafta analiz etmeye çalıştığım pandanın arkasındaki panik yazısına… Yani kareleri harika şekilde birleştirmişler. Çin’den başlayıp yayılacak panik sonrası çipleme ve zihin kontrol sistemleri ile insanları yönetme çalışmaları tam anlamıyla başlayacak diyorlar. Yani başta bahsettiğimiz gibi ayrıntılar farklı anlatımları kastederken genelden, özele kadar içsel bir bütünlükte sahnelenmiş durumda…

Bu yazı için son bir detay daha vererek diğer ayrıntıları bir sonraki yazıya saklayalım. Sıradaki ayrıntı nükleer bir patlama resmi olması… Ama bu resim yumruk şeklinde yani aslında bu gerçek anlamda bir nükleer patlama değil radikal bir değişim, ses getirecek bir yenilik anlamında kullanılmış. Peki bu resim kimin üzerinde duruyor. İngiltere’nin o dönemki Başbakanı Cameron’un… Hani Kraliçe tarafından görevden alınan ve Brexit’in gerçekleşmesi için yerine sırasıyla May ve Johnson’un getirildiği Cameron! Yukarıda bahsettiğimiz siyah beyaz renkle sahneden çekileceği ima edilen Cameron…

Bir Not; lütfen yazının ikinci paragrafını tekrar okuduktan sonra resimde hangi liderin olmadığını bir düşünün…

Devam edecek…