İtalyan menşeili FIAT markasıyla Koç Holding'e bağlı TOFAŞ'ın ortaklığında üretimi gerçekleştirilen Şahin, Doğan ve Kartal modeli araçların trafik kazalarından sonra iki parçaya bölünmesi kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor. Bugüne kadar konuyla ilgili ortaya çok sayıda iddia atıldı. Bu iddiaların başında kalitesiz ve dayanıksız malzemelerin kullanılması yer aldı.

4 ANA ETKENDEN DOLAYI İKİYE BÖLÜNÜYOR

'TOFAŞ'lar neden ikiye bölünür?' sorusuna cevap veren TOFAŞ Company adlı youtube sayfası bölünmeyi 4 ana başlık altında topladı:

1- Şase sistemi: Günümüzde en çok kullanılan Monokok şase sitemi TOFAŞ'larda kullanılmıştır. Spor araçların çoğunda bulunan Monokok şase sistemi iyi tasarlanma, iyi desteklenmeli ve dış etkenlere karşı iyi korunmalıdır. En zayıf noktası korozyona karşı dayanıklılığını yitirmesidir. 

2- Zayıf tasarım ve bağlantı noktaları: TOFAŞ'larda bolca kaynakla birleştirilmiş nokta vardır. Özellikle ön cam çıtasının alt ve üst noktaları kaza anında kopma eğilimi gösterir ve aracın tavanı öne doğru yığılır. İdeal tasarım tek parçayken, TOFAŞ'ta 3 parça halindedir.

3- Kes yapıştır (Tavan değişimi): Tavan ve arka çamurluğu ezilmiş TOFAŞ'lar genelde tavan değiştirir. Halihazırda zayıf olan araca başka bir tavan monte etmek, aracın darbeye karşı mukavemetini düşürür. Kaza esnasında araç ilk olarak kaynak noktalarından kopar.

4- Korozyon ve metal yorgunluğu: En genci 17 yaşında olan TOFAŞ'ların en büyük problemi korozyondur. Özellikle aracın tabanı çok çabuk çüremektedir. Aracın tabanı çürüdüğünden şase görevi yapan taban çok çabuk 2 'ye bölünür.

tofaş ikiye bölünme

İLLA Kİ KULLANILIR AMA...

TOFAŞ marka araçların Şahin, Doğan ve Kartal modelleri hakkında yorum yapan bir ustanın açıklamaları sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasında yer aldı. TOFAŞ marka araçları sert bir şekilde eleştiren usta, ''Mümkün mertebe uzak durulması gereken, özellikle şasesi çok zayıf, kaportası ince, kalitesiz, güvensiz, harareti seven, kaza sonrası şaşırtıcı ama gerçek ikiye bölünen bir araçtır. Türkiye’ye atılmış en büyük kazıktır. Sakın 20 yaşında araç çürümesi normal demeyin. 1990 model Lada'lara bakın arkadaşlar. Kışın tek marşta çalışırken, yazın hararet nedir bilmez, bunun yanı sıra inanılmaz az yakar. Burda Lada’yı övmüyoruz. Lada bile böyleyken diyoruz. Kaza sonuçlarına ve ölüm durumlarına bakın. Şasesi bizim Şahinlerden çok daha kalitelidir. Modeline göre sağlamlıktan bahsetmek için bu örneği verdim. Sizde biliyorsunuz ki bu örnekleri çoğaltabiliriz. Peki Şahin hiç mi kullanılmaz. İlla ki kullanılır. Kullanılmaz demiyoruz. Şekil itibariyle modeline göre güzel olan bu aracı çok dikkatli kullanın ve sürat yapmaktan kesinlikle kaçının. İşin garip yanı 1.6 motor olmasına rağmen LPG’de 35-40 kuruş yakan ve sık sık hararet yapan araç neden bu kadar çok kullanılır anlamak zor. Bakıyoruz etrafımıza 5000 liralık bir Şahin’de bir Şahin parası kadar da modifiye var. Sonrasında ikiye bölünmüş araçlar ve ölümlü kazalar..'' ifadelerini kullandı.

tofaş ikiye bölündü

ŞASESİ OLSA ÇOĞU ARABAYA TAŞ ÇIKARTIRDI

En son 2002 yılında üretilen TOFAŞ marka Şahin, Doğan ve Kartal modelleri hakkında yorumlarda bulunan araç sahipleri, yerli malına karşı olmadıklarını ama yıllarca otomatik camı bile bu millete çok gördüler siteminde bulundu. Söz konusu araçların çok yaktığını da belirten araç sahipleri LPG ile ancak kullanabildiklerini de vurguladı. Bazı araç kullanıcıları da bu modellerin şasei olmadığını iddia ederek, şasesi olsaydı çoğu arabaya taş çıkarırdı ifadelerini kullandı.

HaberVakti