Güzel bakmak,
Güzel görmek,
Güzel düşünmek,
Hayattan zevk almak için;
Evde Kal Türkiyem!
Travma sonrası stres bozukluğuna aşağıdaki durumlar neden olabilir;
• Afetler; deprem, sel, toprak kayması, çığ altında kalma,
• Boğulma tehlikesi, yangın
• Şiddet; savaş, silahlı saldırı, işkence, tecavüz, gasp, kaçırılma
• İş cinayetleri (madende göçük altında kalma, inşaattan düşme)
• Trafik / deniz / uçak kazası
• Ölümcül alerjik reaksiyon
•Salgınlar....vb.
Hayatınız boyunca; yukarıda saydıklarım ve benzeri gibi psikolojik olarak da travma kabul edilen deneyimler yaşarız. Bu deneyimler bizleri derinden etkiler, düzenimizi bozar. Bizde oluşturduğu etki arttıkça dengemiz kaybolur .Şunu unutmayalım ki travma, onu yaşamamız onu görmemiz için karşımızda durur. Yaşanacaktır başka çare yoktur.Reddetmek,yok saymak en kolay yöntem olsa da çözümsüzlüğü arttıracağından en iyisi böyle bir durumda ne yapacağımızı bilmektir.
Çözüm Yolları :
1- Olanı kabul etmek.
kaçmak ,kızmak yok saymak yerine yapılacak en iyi şey;derin bir nefes alıp tamam bu oldu, olduğunu kabul ediyorum demektir .
2-Sorun ile sorun olmayın.
İnsan sürekli dengede olmak,dengede kalmak ister.Egomuz yaşanan durumu kendisinin ölümü olarak kabul görür.Olayı ya da olayları genellemek ten,inançlar üretmekten kaçının .Sorun ile sorun olmayın .
3-Bağışlayın .
Bağışlamak olayı bize yaşatanların davranışlarını onaylamak anlamına gelmez.Bağışlamak, affetmek size büyük bir özgürlük ve hafiflik verir Affetmek yerine sürekli durumu yaşamak enerjinizi karşı tarafa kaptırmış olmanıza sebep olur. Kaptırdığınız pozitif enerji hayat ile güvenli bağ kurmanıza engel olabilir . Yaşam ile arasındaki pozitif enerjiyi kaybedenler sürekli olumsuz davranışlar üreten, saldırgan, intihar meyilli, depresif kişilere dönüşebilir. Kişi;kaldığı yerden devam etmek yerine başarısız bir yaşam döngüsünü kabulle kendisini zorlamış olur.
4-Objektif davranın.
Her ne olduysa olduğu gibi görmeye çalışın. Sadece gerçeğe bakın eklemeler yapmayın, yorumlar katmayın.Çünkü akıl bazen gerçeği görmekten kaçınmak için bunu yapar. Sürekli üretir. Olumsuz düşünceler arasında kaybolmayın.
Unutmayın! Hepsi sadece bir düşüncedir. Gerçek olan bu değildir. Dünya başıma yıkıldı, öldüm ,işimi kaybettim, yaşamak anlamsız , evde kalıp önlem aldığın halde:
- Ya bu virüs bana da bulaşırsa !
-Ya ölürsem!
-Ya başkasının ölümüne sebep olursam !....gibi çarpıtmalara girmeyin.
Önlemleri alın,gerçekliği yaşayarak bu tür olumsuz davranışlardan kaçının.
Eğitim alın ,uzman yardımı alın ,kendiniz ile barışık olun ,size ait kısımları inceleyip çözümler üretin ve :
Güzel bakın ,
güzel görün ,
güzel düşünün,
hayattan zevk alın .
Gerçekçi davranıp en iyi önlemleri almaktan uzak durmayın.
Unutmayın !
Güzel yaşamak, yaşanan sorunlardan kurtulmak için en iyi yöntem, zihnini kontrol etmeyi Başara bilmektir .Birey,zihnini kontrol etmeyi başardığı andan itibaren pozitif bakacak ,üretecek ve hayatına kaldığın yerde devam edecektir.
Düşünebilen Şehirler İnşa Edeceğiz İnşallah.