Tunceli merkeze bağlı Sütlüce köyünde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi, Komünist Partili Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile köylüleri karşı karşıya getirdi. Daha önce de belediyeyi protesto eden köylüler, bugün bir kez daha Tunceli Belediyesi önünde eylem yaptı.

"55 BİN AĞAÇ KESİLECEK" İDDİASI

Tunceli Belediyesi tarafından merkeze bağlı Sütlüce köyünde yapımı planlanan katı atık depolama tesisi, yöre halkı tarafından bugün protesto edildi. Sütlüce köyünde yapılması planlanan katı atık depolama tesisi nedeniyle 55 bin ağaç kesileceğini ve köylerinden göç etmek zorunda kalacaklarını savunan köylüler, Tunceli Belediyesi önüne kadar ıslıklarla yürüdü. Burada toplanan vatandaşlar, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'nu protesto etti. Köylüler adına açıklama yapan Yılmaz Çelik, kesilmek istenen 55 bin ağaç için belediye önünde olduklarını söyledi. Çelik şu açıklamayı yaptı: "Kesilmek istenen 55 bin ağacı korumak için buradayız. Köylerimizi, derelerimizi korumak için buradayız. Sayın Maçoğlu, Dersim'in yüzde 65'i kıraç ve çoraktır. Ağacın hiç olmadığı, çalının hiç olmadığı, yaban hayatının hiç olmadığı, su kaynaklarının hiç olmadığı, köylerin hiç olmadığı yerler mevcutken neden Sütlüce? Birinci ÇED raporunu neden kendinize yakın ideolojilere hazırlattınız? Hiç tanımadığımız Erzincan İdare Mahkemesinin Bilirkişi heyetinin raporuna yalan ve palavralarla neden itiraz ettiniz? Neden kendi yandaşınız mühendislere rapor hazırlatarak kamuoyunu yalan ve palavralarla yanıltıyorsunuz? Kendinize yakın mühendislere hazırlattığınız raporda geçen 130 santimetreden kısa genç fidanlar orman değil mi? Orman ekosistemini korumuyor mu? Birkaç kişi diyorsun. Sütlüce Halkı burada. Sandığı koy. Çıkan karara saygı duy. Avrupa'dan gelecek olan para ve rant uğruna köylerimizden doğamızdan vazgeçmeyeceğiz. 55 bin ağacı kesmeni istemiyoruz yaşam alanımıza müdahale etmeni istemiyoruz yaban hayatını yok etmeni istemiyoruz  diyarlarımızı çöp yığını altında bırakmanı istemiyoruz. Yüzyıllardır nesilden nesile yaşadığımız köylerden bizi göç ettirmeni istemiyoruz bunlardan birisini yapmaya kalkarsan söz-yetki-karar hakkımızı kullanarak istifanı istiyoruz."

Yılmaz Çelik, karardan vazgeçilinceye kadar her ayın birinci perşembe günü belediye önünde olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Köylüler, basın açıklamasının ardından belediye önünden ayrıldı.

BELEDİYE DE AÇIKLAMA YAPTI: 4 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Tunceli Belediyesi'nden de konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada; hayata geçirilecek tesisin, tüm yasal yükümlülüklerinin yerine getirildiği belirtildi. Projenin inşaat çalışmalarına 2022 yılı sonu itibariyle başlanacağı aktarılan açıklamada şöyle "Alanında uzman 3 orman mühendisi tarafından hazırlanan rapor belediyemize ulaşmış olup, raporda sahanın tamamında 6711 ağaç olduğu tespit edilmiştir. Tahsisi yapılan alanda özellikle ağaç yoğunluğunun fazla olduğu kısımlarda ağaç kesimi yapılmayacağı, ağaç kesiminin sadece tesis binalarının ve çöplerin depolanacağı kısımlarda yapılacağı göz önüne alınırsa kesimi yapılacak ağaç sayısının yaklaşık 4000 civarında olduğu net bir şekilde görülecektir. Bu rakam 55 bin sayısının yüzde 10'u bile değildir. Değil 4000, 1 ağacın dahi gereksiz yere kesilmesine karşı olduğumuzu fakat ekoloji biliminin bir bütün olarak fayda-zarar denklemi ile hareket ettiğini ve bizim de buna uygun projelerin yanında olduğumuzun bilinmesini isteriz."