Turizm Günlüğü - Evde Kal!.. Sağlıklı Tatil Al!..

Değerli okurlarım, Amelia Beach Spa Resort Hotel‘in Genel Müdürü Haydar Çetin Bey ile geride bıraktığımız 2019 Nisan ayında bir söyleşi daha yapmış ve “Turizmin Sloganı Ne olmalı“ demiştik. 1 yılda Türkiye’de ve Dünya’da o kadar şey değişti ki; Artık insanlara tatil çok uzak geliyor. Birileri tarafından uzak gelmesi, karamsarlığın, umutsuzluğun insanların yakasını hiç bırakmaması isteniyor. İşte tamda onların deyimiyle ‘Tanrı’yı Kıyamete Zorlayanlara’ inat üzerimizdeki ölü toprağını silkeleyip atmanın diz çöktüğümüz yerden el ele tutuşarak gönül gönüle vererek kalkmanın tam vakti. Evet işte tam da bu dönemde..  CoronaVirus salgını ve sonrasında turizm sektörünün geleceğini ve sıkıntılarını ele aldık: İşte Haydar Çetin Bey ile yaptığım özel röportaj;

MB: Haydar Bey, turizm sektöründe öncü firmlara yön vermiş ve bu alanda hizmet anlayışını, kalitesini yükseltmek için de A takımı kadrolar oluşturmuş bir isimsiniz. Salgının boyutlarını nasıl görüyorsunuz? Türkiye’nin en büyük gelir kaynağı turizm sektörü tamamen durmuş durumda. Turizm sektörünün CoronaVirus şartlarında geleceğini nasıl görüyorsunuz?

: Turizm çok önemli bir sektördür. Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatan net artısı olan tek sektördür. Yani turizm “merhaba deyip te elveda” diyemeyeceğimiz çok önemli bir sektördür.

MB: Haydar bey tüm Dünya'da iş hacmi düştü. Bu durum Türkiye'de turizm sektörüne nasıl yansıdı?

: Mart ayı itibariyle otellerin genelinde  sezona dair  işten ayrılmalar oldu ve oteller boşaltıldı. Bekçi, teknik ve muhasebe departmanlarında personel sayısı münumum düzeye çekildi. Şu an turizm camiasında 100 tane Genel Müdür, Müdür Şef, Personel  çalışmışsa
An itibariyle % 60 a varan işletmelerde işten çıkarmalar oldu. Şimdi işten çıkartma yasası çıkartılacak deniyor. Fakat atı alan Üsküdar’ı geçmiş durumda. işten çıkarımlar Devletin vaatlerine rağmen çıkarımlar devam ediyor.
Aslında yasa virüs adı altında alınan kararlarla birlikte başladı. Denmediği sürece çıkan yasa bir anlam ifade etmeyecektir.

MB: Bu salgın sonrasında durumu nasıl görüyorsunuz? Turizm nasıl bir meslek, özellikleri nedir?

: Turizm, huzurun ve saygının beklendiği bir meslektir. Güven, barış ortamı ve ilgi ister.  ileriye yönelik sürdürülebilir bir meslektir. Dünya vasıtaların hızının artmasıyla birlikte küçülmüştür. İnsanların gezme, alışveriş yapma, ticaret, merak, huzur, hayata değişiklik katmak gibi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmaktadır. Bu günlerde turizmin tarihi bir yılını yaşıyoruz. Ne olacağı belirsiz!

Turizm geniş bir aile yelpazesidir: Tur operatörü, uçak, acente, otel ve yemek hizmetlerini kapsayan bir bütündür. Bu hizmetlerin detayları ve içerikleri farklıdır, ancak hepsi birbirine bağlıdır.

MB: CoronaVirus turizmi nasıl etkileyecektir?

: Covid-19 veya CoronaVirus adı verilen hastalık insanlar üzerinde psikolojik etki bıraktı. İnsanlar korkuyorlar. Karantina süreci, insanların çalışmasını, gezmesini ve dolaşmasını etkiliyor. Bu etkiler geçici de olsa psikolojik olarak insanları tesir altında bıraktı. Bu korku ve paniğin geçmesi lazım… Tedavi süreçleri, aşı gibi yollarla bu salgın mutlaka kontrol altına alınacaktır. Sağlıklı toplum hayata ve geleceğe ümitle bakar, bu toplumlarda pozitif bakış açısı egemendir. Ümit ve iyimserlik dünyanın parolası olmaya devam edecektir. 2020’de dünya turizmi nasıl erken açılabilir? Turizmin Sağlıklı ve sürdürülebilir olması için,  neler yapılabilir soruları cevap beklemektedir.

MB: Bu salgın geçtikten sonra neler değişecektir?

: İnsanların alışkanlıkları,  inandığı maddi ve manevi değerleri değişecek.  Dünyanın sosyal güvenlik ve sağlık kurumları farklılaşacak, değişecek yeni yapılarla karşılaşacağız. Şu an gündemimiz sağlık, işsizlik ve maddi sıkıntılar.  Fakat böyle büyük salgın hastalıklara karşı, acil eylem planımızın olmadığının da,  farkına varmış olduk.

MB: Sadece Türkiye’de mi acil eylem planı sıkıntısı oldu?

: Hayır bütün dünyada panik oldu. Çünkü bu hastalık yep yeni bir şey . Tanınan bilindik bir virüs değil!

MB: Geleceğe hazır olmak için neler yapmak lazım?

: Yeni mesleklere ihtiyaç olduğu anlaşıldı. Milenyum meslekleri 1-) A-Sağlıkçı, B-Psikiyatrist-Psikolog 2-Alternatif tıp 3-Din bilimi 4-Dijital bilim 5-Turizm

Dünya Sağlık Örgütü’nün uzman terapist ve psikolog hizmetlerini acilen başlatması gerekir. Tedavi gören, işsiz kalan, iş bulamayan ve evde karantinada kalanlar yardım almalı.  Dünyada hiçbir devlet geleceğe psikolojisi bozuk insanlarla ruh sağlığı bozulmuş bir toplumla girmek istemez. Virüsün toplumda açtığı yaralar ve kalıntılar bırakılmak istenmez.

MB: BM Turizm Örgütünün turizmin krize girmesi karşısında ne gibi tedbirler alacaktır, beklentileriniz nelerdir?

: Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Kuruluşu 1975 de (BMDTO) oldu. Sürdürülebilir ve evrensel olarak erişilebilir turizmin tanıtımından sorumludur. Kısa adı: (UNWTO)' olan bu örgüt covid-19; CoronaVirus sonrası yapacağı yeni düzenlemeler olacaktır. Turizmde destinasyonların, uygulanabilir olmasına özen gösterecektir. Turistlerin güvenle gidebileceği yerler belirlenecektir. Güvenli yolculuk ve gidilen yerde her türlü güvenlik hiçbir endişeye yer bırakmayacak şekilde temin edilmelidir.

MB: Turizm de taşıma ve yolculuk hizmetleri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

: Otobüs, yolcu gemileri, uçak ve turizm şirketleri,  anti virüs sertifika zorunluğu getirilmelidir.

Turizmin güven esasına dayalı hizmet sektörü olduğunu biliyoruz. Uygun işletme yapmayan sorumlulara,  cezaların caydırıcı olması gerekir. Hijyen standartlarını yerine getiren, turizm kuruluşları öncelik almalıdır. Tur operatörleri,  acenteler akredite lisanslarını alan turizmcilerle konaklama anlaşması yapabilmelidir. Sağlık sigortası şirketleri ile hastane arasındaki sıkıntılar, misafirlere yansıtılmamalıdır.

MB: Korona öncesi ve korona sonrası?

: Hani diyoruz ya korona öncesi ve korona sonrası. Yaşam ve sağlıkta bütün dengeler değişecek diye söylüyoruz ya. Evet, ülke genelinde tüm mesleklerde değişiklikler olacak.  En büyük değişiklik de turizm modelinde olacaktır.  Yeni bir turizm stili ortaya çıkacak, yeni kriterler gelecektir. Sağlıklı seyahat, hayat kurtarır anlayışı hâkim olacak.  İnsanların can güvenliği birincil talep haline gelecektir. Eskiden gelen anlayışlar yıkılacak. İşletmelerde istediğim şartları kendim belirler ve kendim yaparım mantığına taviz verilmeyecektir.

MB: Bu yeni mantık bu yeni dönüşüm ne şekilde olacaktır?

: Öncelikle turizm hizmet sektörü hijyene karşı eğitim almalı. Oteller; güvenlikten teknik alanlara kadar;  mutfak, restoran, bar, odalar, havuz, hamam & sauna, fitnes, animasyon alanları  (v.d) sahil dahil, genel antivirüs programı çıkartmalıdır. Tedarikçi firmalar üretim ve dağıtım için, akredite olan sertifikayla yapabilmelidir.  

MB: Bu virüs salgınına karşı devletten beklentileriniz neler? Salgının sektör üzerindeki yıkıcı tesirleri ne olacaktır?

: Ülke genelinde turizm dâhil tüm sektörler,  hizmet standartlarına sadık kalmalı. Kaliteyi iyileştirmelidir. Üzerinde durulması gereken hijyen ve insan gücü, daima ön planda tutulmalı. 2020 de turizm personelleri için devlet destekli iyileşmeler yapılması çok güzel. Ne var ki istenen iyi şeylerin uygulamada kontrolü çok zor. Kiralık yerlerde çalışan turizm işletmeleri ve kredi borcu olan işletmeler için, CoronaVirus virüsün olumsuz etkileri çok olacaktır. Bu salgının uzun sürmesi halinde 2021 sezonunda işletmelerde ve çalışanlarda değişiklik ve sıkıntılar olacağı aşikârdır. 07.01.2020 Bakanlık belgeli konaklama tesisleri. Ülke ekonomisinde ciddi katkıları olan hizmet sektörüdür. Boş kalan, turist ağırlamayan işletmelerin her geçen gün ülke ekonomisine, zararı derin yaralar açacaktır.

İşl  Belg  Tes

İşl  Bel  Oda

İşl  Belg Ytk

Yat Bel Tes

Yatk Bel Oda

Yat  Belg Tes

Toplam

4 038

473 447

992 034

723

84 172

180 852


07.01.2020 TARİHİ İTİBARIYLA BELEDİYE BELGELİ KONAKLAMA TESİSİ İSTATİSTİKLERİ

Şehir

Belediye Belgeli Tesis Sayısı

Belediye Belgeli Oda Sayısı

Belediye Belgeli Yatak Sayısı

Toplam

8 081

236 115

542 222

MB: Önümüzdeki dönemde kötü sürprizlerle karşılaşmamak ve kış turizminden istifade etmek için neler yapılabilir?

: Misafirlere oluşturulacak güven sayesinde, kış turizminin önü açılmış olacaktır. 2020 sezonunun asıl kahramanı kış turizmidir. Turizm ismiyle hizmet veren tüm sektörler yaz dönemini kaybetse de,  kış sezonunda hafifte olsa bir nefes alacaktır. Bilinçli  toplum olmamızın  yansımasını,  aynada  kendimizi   güvende gördüğümüzde  anlayacağız.. Azimle ve kendimize güvenle, bilinçli tedbirlerle sektörün daha az yara alarak ayakta kalması mümkündür. Bu sayede merhaba deyip elveda diyemediğimiz turizmimiz tekrar güvenliğe kavuşmuş olacaktır.

MB: Son söz ve temennileriniz?

: Turizmin fedakârlığı külfetli, hizmeti zahmetli fakat yorgunluğunun hafif bir meslek olduğu bilinciyle, 2020 ve gelecek yıllarda da,  hayırlı sezonlar dilerim. İnşallah bu zor dönemi başarı ile atlatacağız.