Türk Silahlı Kuvvetleri ile Azerbaycan Ordusu “iki devlet tek ordu” söylemi ile atılan adımlar hız kazandı. Rus ordu modelinden sıyrılarak Türkiye’nin eğitim modelini benimseyen Azerbaycan ilk meyvesi Karabağ’da savaşında aldı. 2010’dan sonra daha da artan iş birliği ve tatbikatlarla eğitimleri üst düzeye çıkan birlikler, 2016 ve 2020’de Karabağ’da yaşanan çatışmalarda Ermenistan ordusunun korkulu rüyası oldu.

1 YILDA 20 TATBİKAT

Azerbaycanlı yüzlerce asker Türkiye’deki komando okullarında eğitim gördü. Karabağ işgalden kurtarılmadan önce Türkiye’de yoğun eğitimden geçen komandolar savaşta vurucu güç oldu. Savaş öncesi 8 birliğe bölünen komandolar Karabağ’ı adım adım temizledi. Azerbaycan ordusundaki komando birliklerinin kısa sürede 2 katına çıkarılması planlanıyor. Saha tecrübesi de tatbikatlarla arttırıldı. İki ordu bu yıl 20’dan fazla ortak tatbikata imza attı.

BAKÜ’DE ÜST DÜZEY TEMSİL

Azerbaycan komandoları sadece Türkiye’de eğitilmedi. Türk subayları da birliklerin oluşturulması sırasında Azerbaycan’a giderek danışmanlık hizmeti verdi. En küçük birlikten en büyük birliğe kadar yapılanma iş birliği içerisinde gerçekleştirildi. TSK’nın Bakü’deki temsiliyeti de arttı. Kara Kuvvetleri Harekat Başkanlığı yapan Bahtiyar Ersay, Korgeneral rütbesine yükseltilerek Azerbaycan Görev Grup Komutanlığı’na atandı. Ersay ile birlikte 3 general de Bakü’ye gönderildi. İki ordu arasındaki yakınlaşmaya büyük katkı sağlayan Ersay, geçtiğimiz hafta Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’un danışmanlığına getirildi. Ersay’ın Azerbaycan Ordusu’nun üniforması ile görüntülenmesi, Azerbaycan’ın ana gündem maddesi oldu. Ersay’ın Azerbaycan üniforması giyinmesi tek ordunun önemli bir sembolü olarak görüldü.

TÜRK DÜNYASININ NATO’SU KURULACAK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla Azerbaycan ordusu TSK modeli ile yapılanmaya başladı. Önce Türkiye ile Azerbaycan ordusunun yakınlaşmasına karşı olanlar tasfiye edildi. Ardından hem karşılıklı askeri eğitim konuları hem de savunma sanayiinin geliştirilmesi yolunda önemli adımlar atıldı. Ortak bir orduya geçişin temeli olacak kararlar alındı.