Son günlerde Suriyelilere karşı yürütülen ırkçı propaganda hakkında Suriye Dostluk Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün'ün görüşlerini aldık.

İYİ Parti Fatih Belediye Başkan Adayı İlay Aksoy'un ırkçı pankartı hakkında mahkemeye suç duyurusunda bulundunuz. Dava sürecini ve yaşananları bize anlatırmısınız?

"Biz bu pankartlar asıldıktan sonra normal bir şekilde uyarıda bulunduk. Bunun toplatılması gerektiğini, halkı böldüğünü söyledik. Açıkçası mahkemeyle falan çözme derdinde değildik. Biz gerekli uyarıları 15 gün öncesinden yaptık. Bu insanlar ülkesini keyfe keder terketmedi. Onlar bize sığındı, Türk milletine böyle bir şey yakışmaz. 3 tane oy alabilmek için insanları tehlikeye atmak hiç iyi bir şey değil. Bir kişinin yaptığı bu hata bütün Türk halkına mal edilemez.

Derneğiniz ne zaman kuruldu ?

"Suriye savaşından sonra kurulmadık. 2007 yılından bu yana iki ülkenin dostluğu adına çalışmalar yapıyoruz. 17 bin üyesi ve 9 şubesi olan derneğimizin herhangi bir siyasi faaliyeti yok. Bu toplatma kararının bizden sonrakilere örnek olmasını diliyoruz. Bu tip şeyler yüzünden kimsenin burnunun kanamasını dahi istemeyiz. Bugün Türkiye'de Suriyeli gelinlerimiz, damatlarımız var ve bu evliliklerden doğan çocuklarımız var."

Son olarak söylemek stediğiniz bir şey var mı ?

"Bu olayın yurtdışında yaşayan Türklere sergilenen ırkçı tutumdan hiçbir farkı yok. Hatta daha kötü çünkü onların en azından bir din ayrılığı var. Biz ise aynı dinin mensuplarıyız. Biz sonuna kadar bu tip olayların karşısında durmaya devam edeceğiz."