IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Çiftçi, yenilenebilir enerji yatırımlarını değerlendirdi.
Resmi Gazetede yayımlanan acele kamulaştırma düzenlemesi sonrası yenilenebilir enerji projelerinin hız kazanmasıyla birlikte risk değerlendirme ve yönetim süreçlerinde bir artış yaşanacağını kaydeden Çiftçi, "Geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen yeni düzenleme sonrası bu alandaki yatırımların daha da hızlanacağına şahit olacağız. Bu durum, sigorta sektörü açısından da stratejik bir konumda yer alıyor. Türkiye yenilenebilir enerji yatırımlarında Avrupa'nın 5'inci ülkesi. Gerekli koşulların sağlanmasıyla birlikte bu sıralamada hızla üst sıralara tırmanma imkanı doğacaktır. Bu yatırımların artmasıyla birlikte sigorta sektörünün bu alandaki büyümesinin de çift haneli oranlara ulaşmasını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
Sigorta sektörünün enerji alanında stratejik bir değer taşıdığının altını çizen Çiftçi, "Bu tür yatırımlar, uzun vadeli ve istikrarlı gelir akışları sağlayarak hem şirketlere hem de ülke ekonomisine sürdürülebilir bir büyüme potansiyeli sunuyor. Özellikle bu alanda gelişen yatırımların sigortalanması ve proje bazlı risklerin yönetimi noktasında yeni ürün ve hizmetler geliştirilmesi gerekecek." değerlendirmesinde bulundu.
Çiftçi, beklentilerinin yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasıyla birlikte, sektördeki iş hacminin de genişlemesi yönünde olduğunu aktardı.
Kamulaştırılacak projelerin toplam değerinin, milyar dolarlık yatırımlara kapı aralayabileciğini vurgulayan Çifti, "Bu projeler sigorta sektörü için de büyük bir potansiyel taşıyor. Sigorta sektörü, yenilenebilir enerji projeleriyle birlikte risk yönetimi ve finansal güvence sağlamada önemli bir rol oynayarak Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin enerji yatırımlarının 2024 ve sonrası için stratejik bir büyüme alanı olarak öne çıktığına işaret eden Çiftçi, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların artmasının Türkiye'nin enerji arz güvenliğini güçlendirirken, aynı zamanda enerji ithalatına bağımlılığını da azaltmayı hedeflediğini anlattı.
Çiftçi, "Enerji yatırımları, özellikle yenilenebilir enerji projelerinin artmasıyla birlikte sektördeki teknik sigorta, sorumluluk sigortaları ve çevresel risklerin sigortalanması gibi alanlarda ciddi bir büyüme potansiyeli yaratacaktır. 2024 sonrası, enerji yatırımlarının devam etmesiyle birlikte sigorta sektörüne olan katkının katlanarak artmasını bekliyoruz." şeklinde görüş belirtti.
"Kriz, çevresel faktörlerin ekonomik istikrar üzerindeki etkisini bir kez daha ortaya koydu"
Son dönemde yaşanan küresel enerji krizinin yenilenebilir enerji yatırımlarına olan ilgiyi de olumlu yönde etkilediği bilgisini paylaşan Murat Çiftçi, şunları aktardı:
"Bu kriz, ülkelerin enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik konularına daha fazla önem vermesine neden oldu. Enerji krizinin tetiklediği tedarik zincirindeki kırılganlıklar ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, ülkelerin enerji bağımsızlığına olan ihtiyacını gözler önüne sererken, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların cazibesini de artırdı. Ayrıca, kriz çevresel faktörlerin ekonomik istikrar üzerindeki etkisini bir kez daha ortaya koydu, bu da yatırımcıları sadece kârlılığa değil, çevresel ve sosyal etkileri de dikkate alarak yatırım yapmaya yönlendirdi."
"Enerji projelerinde finansal teşvik ve destekler de artırılmalı"
Sigorta sektörünün enerji alanındaki en büyük beklentilerinin yatırımların sürdürülebilirliği ve güvenliğinin sağlanması üzerine olduğuna değinen Çiftçi, şunları kaydetti:
"Yenilenebilir enerji projelerinin artmasıyla birlikte, sigorta sektörü olarak bu projelerin uzun vadeli risklerini minimize edecek ürünler geliştirme ihtiyacı doğuyor. Özellikle rüzgar, güneş, jeotermal gibi enerji kaynaklarının çevresel risklere karşı korunması ve operasyonel süreçlerdeki aksaklıkların yönetilmesi için daha kapsamlı ve spesifik sigorta çözümleri bekleniyor. Enerji yatırımları için sigorta ürünlerinin çeşitliliği ve risk yönetimindeki farkındalık seviyesi henüz yeterli değil. Sigortalanma aşamasındaki gerekli bilgilendirmeler yapılması ve sigortanın proje geliştirme sürecine entegre edilmesi önemli. Ayrıca, enerji projelerinde finansal teşvik ve destekler de artırılmalı."
Sektör olarak beklentilerini aktaran Çiftçi, bu alanda düzenleyici çerçevelerin daha da netleşmesi, risklerin doğru değerlendirilmesi ve sektörde daha fazla yeniliğin teşvik edilmesi olduğunu ifade etti.