ANKARA (AA) - Türkiye'de yeni yılın ilk ayında, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından "Acil Kullanım Onayı" verilmesinin ardından Çinli Sinovac firmasınca Kovid-19'a karşı üretilen CoronaVac aşısının ilk doz uygulamalarının başlaması, Boğaziçi Üniversitesindeki eylemler ve sonrasında yaşanan gelişmeler önemli yer tuttu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 OCAK

- Türkiye, yeni yılı, Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle sessiz karşıladı.

- Sağlık Bakanlığı, yılın ilk gününe ilişkin Kovid-19 verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de 158 bin 103 Kovid-19 testi yapıldı, 12 bin 203 kişinin testi pozitif çıktı, 212 kişi hayatını kaybetti.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İngiltere'den son dönemde Türkiye'ye giriş yapan ve PCR test sonucu pozitif çıkan kişilerin geriye dönük taramaları neticesinde 15 kişide yeni mutasyon ile uyumlu virüs yükü tespit edildiğini açıkladı. Koca, İngiltere'den Türkiye'ye girişlerin geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

2 OCAK

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 üniversiteye rektör atadı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Durman ve Çağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ünal Ay getirildi.

- Ankara'nın Pursaklar ilçesindeki bir apartmanın garajında 3 gencin cesedi bulundu. Gençlerin, apartmanın kapalı otoparkında ısınmak için çalıştırdıkları iki otomobilin egzozundan zehirlendikleri şüphesi üzerine soruşturma başlatıldı.

3 OCAK

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "SMA'lı evlatlarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya iyi niyetli hiç kimsenin alet olmaması gerekir. Ülkemizde tedavi almayan bir tane bile SMA hastamız bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

- Somali'de 2 Ocak'ta düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybeden Türk işçiler Selami Aydoğdu ve Erdinç Genç'in cenazeleri ile olayda yaralanan 4 işçi, Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla yurda getirildi.

4 OCAK

- Kovid-19'la mücadele tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde 31 Aralık Perşembe günü 21.00'de başlayan 80 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması saat 05.00 itibarıyla sona erdi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP'li Fikri Sağlar hakkında, bir programda kullandığı "Türbanlı bir hakimin karşısına çıktığım zaman adaleti yerine getireceği konusunda kuşkum var" ifadeleri nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan resen soruşturma başlattı.

5 OCAK

- Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasına tepki gösteren bir grup, Beşiktaş'taki Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana Giriş Kapısı önünde toplanarak eylem başlattı. Protestolar sırasında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" suçlarını işledikleri gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen 17 kişi yakalandı.

- Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, barajlara hiç su gelmemesi durumunda, Başkent'in 110 günlük suyunun kaldığı belirtildi.

6 OCAK

- Boğaziçi Üniversitesi kampüsü önünde toplanma çağrılarının ardından Beşiktaş ile Sarıyer'de her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüş İstanbul Valiliğince yasaklandı.

- FETÖ'nün sözde Bağdat sorumlusu Salih Fidan ile sözde Erbil sorumlusu Samet Güre, Ukrayna'dan Türkiye'ye getirildi.

- Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin, fabrika sahiplerinin de arasında bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına başlandı.

- Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçundan aranan firari eski emniyet müdürleri Ali Dikici ve İbrahim Erbaba, Ankara'nın Sincan ilçesindeki örgütün hücre evinde yakalandı.

- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 4'ü tutuklu, 13'ü firari 76 sanığın yargılandığı davada, eski Trabzon Jandarma İstihbarat görevlileri Volkan Şahin ve Veysal Şahin'in tutuklanmasına karar verildi.

- AK Parti teşkilatı tarafından 81 ilde, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, eski CHP milletvekili Fikri Sağlar ve gazeteci Can Ataklı hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

7 OCAK

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk'ü ziyaret etti. Asiltürk'ün Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan evindeki ziyaret yaklaşık bir saat sürdü.

- Kobani olaylarına ilişkin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu 108 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. İddianamede, 108 sanık hakkında 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

- Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi'yi makamında silahla şehit eden eski trafik polisi sanık İsmail Hakkı Sarıcaoğlu, ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı. Sanığa, Personel Şube Müdürü Ercan Polat ile koruma memuru Yiğit Can Köksal'ı yaralamaktan ise 26 yıl 8'er ay hapis cezası verildi.

8 OCAK

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uydu Teknolojileri Haftası özel oturumuna Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "Bu sabah uzaya fırlatılan TÜRKSAT 5A uydumuzla doğu yörüngesindeki uzay haklarımızı 30 yıl boyunca garanti altına alıyoruz. Yaklaşık 4 ay sonra yörüngesine yerleşecek olan uydumuzun ülkemize ve tüm dostlarımıza hayırlı hizmetlere vesile olacağına inanıyorum." dedi.

- Erdoğan, Lübnan'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Saad Hariri ile Vahdettin Köşkü'nde baş başa görüştü.

- MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada müebbet hapis cezasıyla yargılanan ve hakkında yakalama kararı bulunan dönemin Adana Ceyhan İlçe Jandarma Komutanlığı İstihbarat Kısım Amiri Ö.M.G. ile kendisine yardım eden zanlı, Antalya'da gözaltına alındı.

- Büyük Birlik Partisinin (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında, arama çalışmalarında ihmali bulunduğu iddiasıyla "görevi kötüye kullanma" suçundan haklarında dava açılan, aralarında eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Ali Lapanta'nın da bulunduğu 4 sanığın yargılanmasına başlandı.

9 OCAK

- Erdoğan, Diyarbakır-Ergani-Elazığ Yolu Devegeçidi Köprüsü ve Bağlantı Yolları Açılış Töreni'ne Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesindeki olaylara ilişkin "Bu filmi 18 yıldır yüzlerce defa seyrettik, bu kirli senaryonun aktörlerini vesayetin dayatmalarına payandalık yaparken gördük." değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye'de son 24 saatte 168 bin 289 Kovid-19 testi yapıldı, 9 bin 537 kişinin testi pozitif çıktı, 181 kişi hayatını kaybetti.

10 OCAK

- Ankara'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Kalecik olan ve çevre illerden de hissedilen depremde, herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.

- Milli Savunma Bakanlığı, son bir ayda 8'i büyük, 35'i orta çaplı 43 operasyon icra edildiğini, yurt içi ve sınır ötesinde 226 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

11 OCAK

- Yılın ilk Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Erdoğan, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "(Kovid-19'a ilişkin) Vaka sayısının belirli bir rakamın altına düşmesiyle birlikte daha önce de yaptığımız gibi elbette kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız ama her bireyin kendi tedbirlerini sıkı bir şekilde uygulamaya devam etmesi şarttır." ifadelerini kullandı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, "sözde cumhurbaşkanı" ifadesi nedeniyle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

- Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik, 78'i tutuklu 236 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme heyeti, sanık Adnan Oktar'ın farklı suçlardan toplamda 1075 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

12 OCAK

- İçişleri Bakanlığı, Yıldırım Operasyonları'nın 10 Ocak'ta tamamlandığını, Eren Bülbül anısına "Eren Operasyonları"nın başlatıldığını açıkladı. Eren-1 Tendürek Operasyonu'nda 1071 personel ile 72 operasyonel timin görev aldığı bildirildi.

- Eski Danıştay başkanlarından Erol Çırakman, 86 yaşında hayatını kaybetti. Çırakman'ın cenazesi, cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verildi.

- Bir süredir kuraklık yaşayan Türkiye, yağışlı havanın etkisine girdi. İstanbul'da etkili olan şiddetli yağış nedeniyle bazı iş yerlerini su bastı. Sağanak, İzmir'de de etkili oldu.

13 OCAK

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Erdoğan görüşmede Dağlık Karabağ'da, Azerbaycanlılar ve Ermenilerin, barış gücüne veya gözlem faaliyetine ihtiyaç duymadan birlikte yaşamasını sağlayacak şartları oluşturmak istediklerini, bu durumda tüm dünyaya Türk-Rus ortaklığının yapıcı sonuçlarını göstermiş olacaklarını belirtti.

- Çinli Sinovac firmasınca üretilen CoronaVac aşısına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından "Acil Kullanım Onayı" verildi. Aşının ilk dozu Ankara Şehir Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı. İlk olarak Sağlık Bakanı Koca ile Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyelerine aşı yapıldı.

- Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın İYİ Partiden ihracına ilişkin Disiplin Kurulu kararını iptal etti.

- Türkiye'de birçok bölgede kar yağışı etkili oldu. Ülkenin birçok yeri mevsimin ilk karını aldı.

- İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, terör örgütü TKP/ML'nin sözde Türkiye sorumlusu "Kemal" kod adlı Nihat Konak, İstanbul'da yakalandı.

14 OCAK

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından Ankara Şehir Hastanesi'ne gelerek Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptırdı.

- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra "Acil Kullanım Onayı" verilen CoronaVac aşısı, sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı.

- MHP Genel Başkanı Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Net olarak açıklıyorum, neye mal olursa olsun Cumhur İttifakı sonuna kadar yaşayacaktır." ifadesini kullandı.

15 OCAK

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti genel merkezindeki makamında CoronaVac aşısının ilk dozunu yaptırdı.

- Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu ve KRT TV programcısı Afşin Hatipoğlu saldırıya uğradı. Aldıkları darbelerle yaralanan üç isim tedavi altına alındı.

16 OCAK

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara Şehir Hastanesinde Kovid-19 aşısı yaptırdı.

- Cumhuriyet tarihinin en büyük "akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı" operasyonunda 220 zanlı yakalandı. İstanbul merkezli 50 ilde düzenlenen ve "Silici" adı verilen operasyonda, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litrelik akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği belirlendi.

- Çağdaş Çoksesli Türk Müziği'nin gelişmesine önemli katkılar sunan duayen besteci ve eğitimci Prof. Muammer Sun, 89 yaşında hayatını kaybetti.

17 OCAK

- Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'ın 15 Ocak'ta evinin önünde uğradığı saldırıya ilişkin 2 şüpheli gözaltına alındı.

- Terör örgütü PKK'da 28 yıldır faaliyet yürüten örgüt mensubunun da arasında bulunduğu 5 terörist ikna yoluyla teslim oldu.

18 OCAK

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile resmi ziyarette bulunmak üzere Bağdat'a gitti. Akar, ziyarete ilişkin, "Önümüzdeki dönemde uygun mekanizmaları kurmak suretiyle Türkiye-Irak, Türkiye-Erbil arasındaki iş birliği, terörle mücadele konusunda çok önemli birtakım gelişmelere sebep olabilecek." dedi.

- Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri arasında NATO karargahında "ayrıştırma usullerinin" ele alındığı teknik toplantı yapıldı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstihbarat Daire Başkanlığını ele geçirme ve Türkiye'de istihbarat fonksiyonlarını işlevsiz hale getirme çabası içerisinde oldukları gerekçesiyle çoğu dairenin eski çalışanı 17 sanıklı davanın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasında, Fuat Avni hesabının kullanıcıları arasında olduğu belirtilen eski Başbakanlık uzmanı Mustafa Koçyiğit ile Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı eski çalışanı Bülent Günay, "anayasal düzeni ihlale teşebbüsten" müebbet hapis, "gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan ise 25'er yıl hapis cezasına mahkum edildi.

- Türkiye'nin önde gelen sosyal bilimcilerinden Sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin (80), İstanbul'da hayatını kaybetti.

19 OCAK

- İzmir merkezli 60 ilde ve KKTC'de düzenlenen FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik operasyonda, örgütün sözde mahrem imamlarıyla ankesörlü telefonlardan irtibat kurdukları tespit edilen ve haklarında gözaltı kararı verilen 218'i muvazzaf 238 kişiden 160'ı yakalandı. Adliyeye sevk edilenlerden 111'i tutuklandı, 69'u ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

- Kovid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen aşılama programı kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarında kalan vatandaşlar ile personele ilk doz CoronaVac aşısının uygulanmasına başlandı.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla sağlık personelinin yıllık izin, istifa, emeklilik durumuna ilişkin yeni düzenlemeleri içeren resmi yazı 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderildi. Buna göre, sağlık personeline kamu sağlık hizmetini aksatmayacak şekilde yıllık izin ve ücretsiz izin verilebilecek, emeklilik talebinde bulunanların işlemleri yerine getirilecek.

- Sakarya'da, eski futbolcu ve milletvekili firari Hakan Şükür'ün babası Selmet Şükür, Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki yapılan duruşmada "FETÖ'ye yardım" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkum edildi.

- Eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Fethi Toker (89), Ankara'da vefat etti.

20 OCAK

- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Kovid-19 aşısı yaptırdı.

- İçişleri Bakanlığınca jandarma komando, jandarma özel harekat (JÖH), polis özel harekat (PÖH) ve güvenlik korucularından oluşan 116 operasyonel timde 2 bin 24 personelin katılımıyla "Eren-2 Lice Operasyonu" başlatıldı.

- İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın İYİ Parti'den ihracının iptaline ilişkin kararın gerekçesi açıklandı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin taraflara tebliğ ettiği gerekçeli kararda, "Davacı Ümit Özdağ'ın disipline sevk gerekçesi ile hakkındaki soruşturma sebeplerinin farklı olması, ayrıca tesis edilen ihraç kararındaki gerekçelerin de farklı olması hukuka aykırı kabul edilmiştir." ifadeleri yer aldı.

- Kovid-19 ile mücadele kapsamında CoronaVac aşısının ülke genelinde uygulanmaya başlanmasının 7'nci gününde ilk dozu yaptıranların sayısı 1 milyonu geçti.

21 OCAK

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen "5. Yılında İstinaf Mahkemeleri Değerlendirme Toplantısı"nda, yargının bağımsızlığına vurgu yaparak "Adalet Bakanının hakim, savcı cübbesi yoktur, görevim süresince o cübbeyi giymedim ve hiç kimse kusura bakmasın, o cübbeyi de görevim boyunca asla giymeyeceğim. Klavye başına geçip her gün sosyal medyada bana tutuklama, tahliye siparişi verenlere sesleniyorum, Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, burada kanunlar, kurallar, usuller işler, işlemeye de devam eder." dedi.

- Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, hakkındaki ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini ileri süren Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunda, yeniden ihlal kararı verdi. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için karar örneğinin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmedildi.

- "Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında 85 yaş ve üzerindekiler ile eczane çalışanları aşılanmaya başladı.

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Gazimağusa kentinde 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. KKTC'de yoğun hissedilen depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.

22 OCAK

- "Yavuz Bahadıroğlu" mahlasıyla tanınan tarihçi ve yazar Niyazi Birinci 76 yaşında vefat etti. Eyüp Sultan Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Birinci'nin cenazesi, camideki hazireye defnedildi.

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AYM'nin eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na ilişkin yeniden "hak ihlali" kararı vermesi konusunda "Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar bağlayıcıdır. Elbette Anayasa Mahkemesi kararlarının hepsine katılmadığımız, kabul etmediğimiz bu süreç de dahil, gerekçeli karar açıklandığında da söylenecek çok şey vardır. Tartışılacak, kabul edilmeyecek ama bu uygulanmayacak anlamına gelmez. Kararlar uygulanmak için vardır." değerlendirmesinde bulundu.

- İstanbul merkezli 50 ilde düzenlenen "Silici" adlı operasyonda akaryakıt üzerinden vergi kaçırdıkları gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 72 kişiden 26'sı tutuklandı.

- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı davada bir süre önce tutuklanan dönemin Trabzon jandarma istihbarat görevlisi Volkan Şahin'in adli kontrolle tahliyesine karar verildi.

- HSK Genel Kurulu, FETÖ ile irtibat ve iltisaklı oldukları gerekçesiyle 9 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti, 4 hakim ve savcının görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

- İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da arasında bulunduğu 9 sanık hakkında verilen beraat kararlarını bozdu.

- Mutasyonlu Kovid-19'dan kaynaklanan vakaların artması sebebiyle Brezilya'dan Türkiye'ye uçuşlar geçici olarak durduruldu.

23 OCAK

- İçişleri Bakanlığınca 1040 personelin katılımıyla "Eren-3 Ağrı Dağı Operasyonu" başlatıldı.

- İstanbul merkezli 12 ilde düzenlenen operasyonda, uluslararası göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen 94 kişiden 72'si yakalandı.

- Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Yargıtay Üyesi İrfan Fidan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

24 OCAK

- Kovid-19 ile mücadele kapsamında 81 ile dağıtılarak 14 Ocak'ta yapılmaya başlanan CoronaVac aşısının ilk dozunun uygulandığı kişi sayısı 1 milyon 200 bini aştı.

- HDP Esenyurt ilçe binasında asılı, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın afiş ve posterlerinin indirilmesi ve asanların yakalanması için operasyon başlatıldı. Operasyonun ardından "terör örgütüne üye olmak" suçundan gözaltına alınan ve mahkemeye sevk edilen HDP Esenyurt İlçe Başkanı Ercan S. tutuklandı.

25 OCAK

- Çin'den sipariş edilen Kovid-19 aşılarının 10 milyon dozluk ikinci sevkiyatının ilk bölümünü oluşturan 6,5 milyon dozunu taşıyan THY'nin Pekin-İstanbul seferini yapan uçak, İstanbul Havalimanı'na geldi.

- Kovid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelindeki aşı uygulamasına ilişkin veriler, "Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu" sayfasından il bazında canlı verilmeye başlandı.

- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, partisinin İstanbul İl Başkanlığından, AK Parti Denizli, Mersin, Uşak 7. Olağan İl kongrelerine canlı bağlantıyla katılarak yaptığı konuşmada, "Biliyorsunuz bunlar yıllarca bizi ve pek çok siyasetçiyi tek adamlıkla suçladılar. Peki şu anda CHP'de olan nedir biliyor musunuz? Şu anda CHP'de tek adamcağız siyaseti işliyor. Türkiye'nin ilk siyasi partisi CHP'yi tek bir adamcağıza ve onun kimin suflesi olduğu bilinmeyen stratejilerine mahkum ettiler." dedi.

- RTÜK Başkanlığı'na Ebubekir Şahin yeniden seçildi.

- İstanbul Esenyurt'taki bir otelin sekizinci katından düşerek hayatını kaybeden 17 yaşındaki Zerda Çurka'nın cenazesi, memleketi Kars'ta toprağa verildi.

26 OCAK

- İçişleri Bakanlığınca, 1620 personelin katılımıyla "Eren-4 Karlıova-Varto" ve 2 bin 550 personelle "Eren-5 Bagok" operasyonları başlatıldı.

- İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle, konaklama tesisleri için saat 22.00'den sonra getirilen müzik yayını yasağı, kayak otellerinde sokağa çıkma kısıtlaması olduğu süre ve günlerin tamamını kapsayacak şekilde genişletildi.

27 OCAK

- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 27 Ocak Uluslararası Holokost'u Anma Günü'nde, dünyada yaşanan bütün soykırımların kurbanlarını anmak ve uluslararası toplumun "barış içinde bir arada yaşama" farkındalığını artırmak amacıyla "weremember.gov.tr" internet sitesini erişime açtı.

- Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 80 yaş ve üzerindeki vatandaşlara aşı uygulanmaya başlandı.

- İstanbul'dan Rusya'nın Kavkaz Limanı'na giden ve Beykoz açıklarında karaya oturan Panama bandıralı 190 metre uzunluğunda ve 26 bin 828 groston ağırlığındaki "Petra Star" adlı kargo gemisi kurtarıldı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla ve SpaceX'in Kurucusu Elon Musk ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususlar ele alındı.

- Sağlık Bakanı Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, tedbirler sonrası Kovid-19 vakalarında yüzde 80'e varan düşüş yaşandığını açıkladı.

28 OCAK

- MİT, İçişleri Bakanlığı, KOM Daire Başkanlığı ve KKTC polisinin koordinasyonuyla KKTC'de yakalanan FETÖ'nün "mahrem imamı" Ahmet Yiğit Türkiye'ye getirildi.

- İzmir'in Bayraklı ilçesinde 14 Mayıs 2019'da siyanürlü suyu içirdiği anne ve babasını öldürdüğü, karışımı zorla içirmeye çalıştığı kardeşinin de yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla yargılanan üniversite öğrencisi Mahmut Can Kalkan'a, İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, 2 kez müebbet hapis cezası verildi.

- Türkiye'de Kovid-19 salgınında toplumsal bağışıklama için uygulanan aşı programına göre, 75 yaş üzerindeki vatandaşların aşılanmasına başlandı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Kovid-19 aşı çalışmalarına ilişkin, "Üç yenilikçi aşı adayımız faz çalışmalarına başlama arifesindedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin'den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten üçüncü ülke durumundayız." dedi.

- Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'nın ardından yayınlanan bildiride, Türkiye'nin Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını korumakta kararlı olduğu vurgulandı.

29 OCAK

- Çin'den sipariş edilen 10 milyon dozluk Kovid-19 aşılarının ikinci partisinin ikinci bölümünü taşıyan uçak İstanbul Havalimanı'na indi.

- FETÖ'nün Jandarma Genel Komutanlığındaki "mahrem hizmetler" yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla 66 şüpheli için gözaltı kararı verildi, şüphelilerin 41'i yakalandı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'i Vahdettin Köşkü'nde kabul etti.

- Van'da Demokratik Bölgeler Partisi İl Başkanlığınca 8 Ocak'ta düzenlenen izinsiz gösteri yürüyüşüne katılan DBP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz ile HDP'nin 8 milletvekili hakkında soruşturma başlatıldı.

- Boğaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotoğrafının yere serilmesi tepkilere neden oldu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Başkanlık olarak konunun takipçisi olacağız ve bu saygısızlığı yapanlar hakkında yasal yollara başvuracağız." ifadesini kulandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan resen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 şüpheliden 2'si "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve alenen aşağılama" suçundan tutuklanırken 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

- Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kovid-19'a ilişkin, "Ülkemizde mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısı 128'e yükselmiştir. 17 şehrimizde İngiltere varyantı görüldü. Mutasyon tehdidine karşı dikkatli olmalıyız." ifadelerini kullandı.

30 OCAK

- Nijerya açıklarında 23 Ocak'ta Mozart gemisine düzenlenen baskından kurtarılan 3 Türk denizci uçakla İstanbul'a getirildi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılının "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak kutlanmasına ilişkin genelge yayımladı.

31 OCAK

- FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği darbe teşebbüsünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi için Marmaris'e giden Özel Kuvvetler ve MAK personellerine mühimmat temin edilmesinde görev aldığı belirlenen 1'i muvazzaf 2 asker tutuklandı.

- Sağlık Bakanlığı, ocak ayının son gününe ilişkin Kovid-19 verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 136 bin 418 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 562 kişinin testi pozitif çıktı, 128 kişi yaşamını yitirdi.