Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından AFAD koordinesinde bölgede çalışma yapan ekiplere Fransızlar da destek oldu. Fransa'dan gelen toplam 217 kişi Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Osmaniye'de kurtarma faaliyetlerini yürüttü.

Asrın felaketinde devlet bütün kurumlarıyla, gönüllülerle ve STK'larla vatandaşın yaralarını sarmak için seferber olurken bir kısım medya ve siyasi zihniyet "Devlet yoktu" provokasyonu yaparak vicdanları daha da yaraladı.

Gazeteci Ömer Aydın'ın konuştuğu Türkiye’den dönen Fransız ekip liderlerinin afet bölgesinde şahit oldukları "devlet yoktu" diyenleri utandıracak türden.

"AFAD OLAĞANÜSTÜYDÜ"

İşte Türkiye’den dönen Fransız ekip liderlerinin anlattıkları;

25 yıldır afet bölgelerinde ABD ve BM ekipleriyle çalıştım. Deprem, tsunami, sel gibi afetlerde çalıştım. İlk defa böyle bir organizasyon gördüm. AFAD ile çalıştık. Ekipman, organizasyon, güvenlik, gelen ekiplerin yönetilmesi gibi konularda AFAD olağanüstüydü. Sahada çalışan eksiği yoktu. Desteğe ihtiyacımız olduğunda onlarca kişi anında yanımızdaydı. Görevliler, gönüllüler veya halk yanımızdaydı. 

"100 KATI EKIP OLSA YİNE YETERSIZ KALIRDINIZ"

Hiç eksiklik olmadı. Organizasyon çok başarılıydı. 25 yıllık tecrübeyle tekrar diyorum, asla yeterli kurtarma ekipleri olmaz.  Asla yeterli materyal olmaz ve yeteri kadar hızlı olamazsınız. 100 katı ekip olsa yine yetersiz kalırdınız. 

"TÜRKİYE GEREKLİ HER ŞEYE SAHİPTİ"

Türkiye'deki eleştirileri duydum. Emin olun en kötülerini başka ülkelerde gördüm. Bilakis bana göre, gördüklerime göre Türkiye gerekli her şeye sahipti. 

"FRANSA BUNA KARŞI KOYMA DAYANIKLILIĞINI GÖSTEREBİLİR MİYDİ?"

Fransa'nın böyle bir krizi yönetebileceğinden şüpheliyim. Kaotik bir durumdan bahsediyorsunuz. Türkiye'deki felaketin Fransa'da olduğunu düşünürsek Strasbourg'dan Paris'e kadar, 400 km'den fazla alan yıkılmıştı. Acaba Fransa buna karşı koyma dayanıklılığını gösterebilir miydi? Fransa'da kusursuz bir kriz yönetimi var ama evet buna rağmen Fransa da böyle kaotik bir ortamda elinden geleni yapabilirdi ancak.