Bakanlık, 30 Eylül 2022 itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku 442,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken stokun milli gelire oranı yüzde 52,6 oldu.

Aynı tarihte net dış borç stoku 220,6 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Stokun milli gelire oranı yüzde 26,2 seviyesinde gerçekleşti.

Hazine garantili dış borç stoku ise 15,2 milyar dolar olarak hesaplandı.

Kamu net borç stoku bu dönemde 2 trilyon 297 milyar lira olarak kaydedildi. Stokun milli gelire oranı yüzde 18,3 oldu.

AB tanımlı genel yönetim borç stoku 4 trilyon 351 milyar lira, bu rakamın milli gelire oranı ise yüzde 34,8 olarak kayıtlara geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dış borç stoku ile ilgili önemli mesajlar verdi.

BAKAN NEBATİ'DEN DIŞ BORÇ STOKU MESAJI

Bakan Nebati, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Küresel piyasalardaki olumsuzluklara rağmen; makroekonomik dengeleri, makul risk düzeyini ve uygun maliyeti gözeterek mali disiplinden asla ödün vermeden ilerliyor, stratejik ölçütlere dayalı borçlanma politikalarımızla yol alıyoruz. Kamu maliyesinin en önemli göstergelerinden birisi olan borç stokunun GSYH’ya oranında ve Türkiye brüt dış borç stokunun GSYH’ya oranında 2022 yılında çok önemli başarılar sağlanmıştır. AB ülkelerinde ortalama yüzde 86 olan AB tanımlı genel yönetim borç stokunun GSYH’ye oranı ülkemizde, 2002 yılındaki yüzde 71,5 seviyesinden 2022 yılı 3. çeyreğinde 2021 yılı sonuna göre 7 yüzde puan azalarak yüzde 34,8’e gerilemiştir."