Ukrayna, kısa süre önce Çinli bir sivil insansız hava aracı üreticisine, insansız hava araçlarının Rus ordusu tarafından saldırıları hedef almak için kullandığını iddia etti. Bunun üzerine Rusya ile olan bağlarını kesmesi için başvuruda bulundu. Şimdi ise Çinli drone yapımcısı DJI, Rus ordusunun Ukrayna’da insansız hava aracı kullandığına dair suçlamaları reddetti.

DJI, Rusya ordusunun insansız hava aracı kullandığını reddetti
DJI’nin Rusya’nın yasa dışı işgaline katılımı ilk olarak mart ayı başlarında gerçekleşti. Ukraynalı kullanıcıların DJI AeroScope adlı bir DJI drone algılama ürününü kullanamadığı iddialarının ortaya çıkmasıyla da gündeme geldi. Rus kullanıcılar, AeroScope’u çalıştırma ihtimaline sahip. Bu da DJI’nin Moskova’ya yardım ettiği yönündeki suçlamalara neden olabilir.

Çinli firma Twitter’da “DJI, topluma fayda sağlayan sivil drone uygulamalarını teşvik ediyor.” diye yazdı. Aynı zamanda suçlamaların ‘tamamen yanlış‘ olduğunu da ekledi. Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “İnsanların hayatlarına, haklarına ve çıkarlarına zarar veren hiçbir kullanımı desteklemiyoruz.” sözleri yer aldı.

Rusya ve Çin, uzun zaman önce, bahsettiği her ulusun ‘sınırsız’ olduğu bir dostluk kurdu. Çin, Rusya’nın yasa dışı işgalini aktif olarak desteklememiş olsa da, bir Çin dili firmasının Ukrayna’ya girişini reddederek başarılı bir şekilde taraf tutma olasılığı, söz konusu değişikliği gösteriyor.

Bunların üzerine Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, 16 Mart’ta DJI’nin kurucusu Frank Wang‘a mektup aracılığıyla Rusya ile olan bağları kesmesini istediğini söyledi.

DJI’nin Rusya’ya yardım ettiği iddiaları devam etti. İddiaya göre, DJI, Ukrayna’nın koruma güçleri tarafından işletilen drone’ların GPS koordinatlarını Rusya ile paylaştı. DJI, bir kez daha iddiaları yalanladı. Tüm bunlara rağmen suçlama sonrasında Alman elektronik ve beyaz eşya devi MediaMarkt, drone üreticisinin mallarının kesintisiz satışını durdurdu.