Akşener, "Türk kültürünü tanıtmak adına önemli çalışmalarda bulunan Türk Tanıtma Vakfı'nın başkanı Kemal Baytaş'ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Merhuma Yüce Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

KEMAL BAYTAŞ KİMDİR?

Kemal Baytaş, 1982 yılında Turizm ve Kültür Bakanlığı görevinden kendi isteğiyle emekli oldu. Baytaş, Turizm ve Kültür Bakanlığı Müsteşarlık görevinde bulunduğu dönemde Devlet Halk Dansları topluluğunu kurdu. Özellikle Antalya turizm fiziki planlaması ve teşvik tedbirleriyle bölgede 500 bin yataklı 4 ve 5 yıldızlı büyük bir turizm potansiyelinin yaratılmasını sağladı. Yaptırdığı Kaleiçi projesi Dünya Bankası ödülüne layık görüldü.

1982’den sonra kısa adı TÜTAV olan Türk Tanıtma Vakfı’nın kurulmasına öncülük etti. 1990 yılında da Türkiye-Rusya Federasyonu ve Türk-Çin Dostluk Derneklerini kurdu.

O tarihten bu yana bu kuruluşların Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Bu görevleri süresince ulusal ve uluslararası birçok etkinliklerin yapımcısı oldu. Türk Tanıtma Vakfı gösteri ve sanat topluluğunun 1,5 milyon kilometre kat ederek 5 kıta’da, 37 ülkede muhtelif etkinliklerin gerçekleştirilmesini sağladı. Yaptırdığı plaklar, bastırdığı kitaplar yurt dışında kendi dalında en başarılı yapıtlar ödüllerini aldı. Tüm bu çalışma ve etkinlikleri nedeniyle bu güne kadar 70’i aşkın ödül, plaket ve takdirnameyle taltif edildi.

1985-1986 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Tanıtım-İletişim Büyük Ödülü” verildi. 2001 yılında Akdeniz Gazeteciler Derneği, Baytaş’ı “Yılın Adamı” olarak belirledi. Ayrıca, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, Baytaş’a “Dostluk ve Halk Büyükelçisi” unvanı tevdi edildi.

Kemal Baytaş’ın geçtiğimiz 30 yıl içinde gerçekleştirdiği turizm ve tanıtım hizmetleri kapsamında yayınlattığı dergiler, kitaplar, belgeseller, filmler büyük bir ilgi ve övgüyle karşılandı.

Kemal Baytaş’a tanıtım ve çeşitli alanlarda gerçekleştirdiği başarılı hizmetler nedeniyle Ankara Gazi Üniversitesi ve Dumlupınar Üniversitesi tarafından “Fahri Doktora Unvanı” verildi.

2007 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından gelecek kuşaklara öncü ve örnek olmuş, topluma ışık tutmuş kişiler kapsamında İhsan Doğramacı, Muazzez Çığ, Halil İnalcık’la birlikte Kemal Baytaş’a “Sema Yıldızı” ödülü verildi.

1 Ekim 2007 tarihinde da TÜRYAK Vakfı ve Hacettepe Üniversitesi tarafından meslek hayatında ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı, sosyal ve kültürel faaliyetleriyle topluma örnek ve öncü olmaları gerekçesiyle “Süleyman Demirel, Kamran İnan, Hayrettin Karaca, Yıldız Kenter, Türkan Saylan'la birlikte Baytaş “Örnek Kıdemli Vatandaş” ödülüne layık görüldü.

Baytaş, geçtiğimiz 20 yıldır muhtelif gazetelerde köşe yazarlığı yaptı.