Uçuş güvenliği için uyulması gereken kuralların hava yolu firmalarına göre çok fazla değişkenlik göstermediğini ve tüm bu kuralların evrensel olduğunu da bilmeyenler için ekleyelim. Ancak hava yolu firmalarının kendi uçuş politikalarını göz önünde bulundurarak bu kurallara ilaveler yapması da mümkündür ve yasaldır. Bu nedenle, temelde kurallar aynı olsa da uçuş için seçilen hava yolu firmasına bağlı olarak ek kuralların da söz konusu olabileceğini belirtelim.

Uçakta Bu Hareketleri Yapmak Yasak!

Uçaklarda bazı hareketleri yapmanın uçuş güvenliğini tehlikeye atıyor olması nedeniyle yasak olduğunu belirtmeliyiz. Yasak olan hareketlere ise bazı örnekler verelim.

Öncelikle, uçakta seyahat eden yolcuların tamamının yöneltilen talimatlara uygun hareket etmesi gerekiyor. Talimatlara uymayan ve uçuş güvenliği için geliştirilen kuralları ihlal edenlerin belirlenerek konuya dair rapor hazırlanması gerekir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne iletilen bu raporlar kapsamında yolcuların uçaktan indirilmesi ya da uçağa kabul edilmemesi gibi yaptırımların da olduğunu eklemeliyiz.

Uçuş güvenliği kapsamında uçuş ekibi ile tartışmaya girmek ve diğer yolcuları rahatsız edecek davranışlarda bulunmak da yanlıştır. Bu tür hareketler de uçuş güvenliğini tehlikeye atmak anlamına geliyor. Aynı zamanda uçuşlarda belirtilen uyarı işaretlerine uymamanın da benzer bir durum olarak nitelendiğini bilmekte fayda var.

Bunlara ek olarak, elektronik sigara da dahil olmak üzere tüm tütün ürünlerinin ya da duman çıkaran mamullerin kullanılması yasaktır. Bu kuralın tüm hava yolu firmaları tarafından uygulandığı bilinmelidir. Ayrıca uçaklarda her türlü elektronik cihaz kullanılamaz. Sadece belirli elektronik cihazların kullanımına izin verilir. Konuyla ilgili kurallar da ilgili hava yolu firmasının internet sitesi üzerinden öğrenilebilir.

Uluslararası Uçaklarda Bu Kelimelerin Kullanılması Yasak!

Uluslararası uçaklarda ise bazı kelimelerin uçuş güvenliği kapsamında kullanılması yasaklandı.

Yasak olan kelimeler şöyle:

- Terörist
- Bomba
- Füze
- Yangın
- Silah

Bu kelimelerin kullanılmasının yasak olması ise yolcuları paniğe sürükleme ihtimalinden kaynaklanıyor. Bu nedenle Federal Havacılık Dairesi tarafından yasaklı kelimeler listesi oluşturuldu ve bu listede yer alan kelimelerin ülkeden ülkeye değişiyor olduğu da bilinmelidir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, 11 Eylül saldırıları hakkında konuşmanın ABD uçaklarında yasak olduğunu ekleyebiliriz.

Güvenli Bir Uçuş İçin Pegasus

Uçuş konusunda her türlü endişeden sıyrılarak güvenli bir şekilde seyahat etmek isteyenlerin tercihi ise Pegasus oluyor. Pegasus’un tüm uçuşlarda güvenlik konusuna maksimum düzeyde önem verdiği biliniyor. Dolayısıyla uçuş konusunda endişeli olanlar da gönül rahatlığı ile flypgs.com üzerinden uçak bileti satın alarak konforlu seyahat keyfini yaşayabiliyor.

Eğer bu konuda daha fazla bilgi almak ve uçuş güvenliği konusunu her yönüyle öğrenmek isterseniz Pegasus internet sitesini ziyaret etmelisiniz. Siteye tıkladığınızda “Genel Kurallar” sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Sayfada merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları yer alıyor. Böylelikle uçuş güvenliği konusunda aklınızda herhangi bir soru işareti kalmayacaktır. Bu kuralları öğrenmeniz, aynı zamanda kendinizi her uçuşta güvende hissetmenize yardımcı olacaktır.