Ukrayna ile Rusya arasında yapılan, liderlerin danışmanları düzeyinde yürütülen görüşmelerin üçüncü turu kısa süre içinde başlıyor. Ukrayna ve Rusya'nın heyetleri müzakerelerin 3'üncü turu için saat 17:00 sularında başladı.

3 saati aşkın süren toplantı 20:45 sularında sona erdi. Toplantıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Görüşmelerin ardından Ukrayna'dan ilk açıklama geldi. İnsani koridor ile ilgili gelişmelerin bulunduğu belirtilen açıklamada "Küçük ama olumlu gelişmeler var" ifadeleri kullanıldı. Ateşkesin ise henüz sağlanamadığı açıklandı.

MÜZAKERE SONRASI AÇIKLAMA 

Görüşme sonrasında yapılan açıklamada "Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dahil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunuldu. Rusya ile müzakerelerde insani yardım koridorları konusunda olumlu gelişmeler oldu. İnsani yardım koridorlarının 8 Mart’ta çalışacağını ümit ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Üçüncü tur müzakereler sona erdi. Müzakerelerde durumu belirgin bir şekilde iyiye götürecek sonuca ulaşamadık. İnsani koridorlar konusunda az da olsa bir ilerleme sağladık. Ateşkes ve güvenlik garantilerinin yanı sıra düzenlemelerin temel siyasi ayağı üzerinde istişareler devam etti” dedi.

İNSANİ KORİDOR AÇILACAK

Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy ise, “Müzakerelerde beklediğimiz sonuç çıkmadı. Ancak bir dahaki sefere daha önemli adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Müzakereler devam edecek” ifadelerini kullanarak, insani koridorların yarın tekrar açılacağını açıkladı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4'üncü turunun ise ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor.

UKRAYNA-RUSYA MÜZAKERELERİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Podolyak, müzakerelerin 3’üncü turunun bugün Kiev saatiyle 16.00’da yapılacağını açıklamış ve görüşme noktasına giderken arkasında helikopterin göründüğü bir fotoğraf paylaşmıştı.

İLK İKİ TURDA YAŞANANLAR

Rus ve Ukraynalı heyetler, ilk olarak Belarus'un Ukrayna sınırındaki kenti Gomel'de, 28 Şubat'ta bir araya gelmişti. Yaklaşık 6 saat süren görüşme sonrası Rus heyet, "Genel pozisyonları belirleyebileceğimiz bazı noktalar tanımladık" açıklaması yapmıştı.

İkinci tur görüşme Polonya'nın Brest şehrinde 3 Mart'ta gerçekleşmişti. Orada da sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda görüş birliğine varılmış, sivillerin tahliyesinde olası geçici ateşkes konusunda mutabık kalınmıştı.