Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), 1 Haziran’da Rusya’nın derinliklerindeki dört askeri hava üssüne yönelik düzenlenen geniş çaplı İHA operasyonuna dair çarpıcı görüntüler paylaştı. Yayınlanan yeni görüntülerde, Rusya’ya ait Tu-22M model stratejik bombardıman uçağının hedef alınarak imha edildiği anlar net bir şekilde görülüyor. İHA kamerasından alınan kayıtlarda, alevler içinde kalan uçakların yok oluş anı dikkat çekti.
“Örümcek Ağı Operasyonu” 1,5 Yıl planlandı
Ukrayna’nın 1 Haziran’daki saldırısının kapsamı oldukça büyüktü. Rusya'nın iç bölgelerinde yer alan dört askeri hava üssüne yapılan saldırıda, A-50 erken uyarı uçağı, Tu-95 ve Tu-22M3 gibi stratejik öneme sahip toplamda 40’tan fazla bombardıman uçağı vuruldu. Ukrayna medyasına ve SBU kaynaklarına göre, “Örümcek Ağı Operasyonu” adı verilen bu saldırı, yaklaşık 1,5 yıl süren detaylı bir planlamayla hayata geçirildi ve doğrudan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in koordinasyonunda gerçekleştirildi.
İHA’lar Rusya içine gizlice sokuldu
Haberlere göre, saldırıda kullanılan insansız hava araçları önceden Rusya’ya sokuldu. Bu İHA’lar, ahşap yapılar içinde veya kamyon kasalarına gizlenmiş şekilde hedef bölgelere yakın noktalara taşındı. Operasyon anında ise kamyonlardan havalanarak belirlenen hedeflere yönlendirildiler.
Ukrayna basınında yer alan değerlendirmelere göre saldırı, Rus ordusuna yaklaşık 2 milyar dolarlık bir mali zarar verdi.