Putin rejiminin Ukrayna’yı işgal girişimi bütün dünyanın gündeminde. En çok Rusya emperyalizminin canlı şahitleri olan halklar süreci yakından takip ediyor. Daha öncesinde Çeçen savaşçıların Ukrayna’ya gittikleri yönünde bilgiler paylaşılmıştı.

Yeni Şafak’tan Burak Doğan’a konuşan Müslim Çeberlov özellikle Polonya sınırından bölgeye giriş yapan Çeçen savaşçıların Şeyh Mansur isimli bir askeri tabur etrafında bir araya gelerek Rusya’nın emperyalizmine karşı mücadele edeceklerini aktardı.“2014’te Kırım’ın ilhak edilmesiyle başlayan savaşa katılmak için Mariupol’e geldik. Burada Cahar Dudayev ve Şeyh Mansur taburunu kurduk. 2015’te barış görüşmelerinin başlamasıyla pasif duruma geçmiştik. Savaşan başlamasıyla çatışmalara dâhil olduk."

Ukrayna’da yaşanan savaşın Çeçenistan savaşının bir devamı olarak görüldüğünü aktaran Çeberlov, Rusya’nın Çeçenistan’da önünün kesilmemesi durumunda bütün bölgenin tehlikede olduğunun Cahar Dudayev tarafından defalarca dile getirildiğini de ifade ediyor.  

Rusya’nın 2014’tekine benzeri bir durumla karşılaşacağını zannettiğini aktaran Müslim Çeberlov ortaya konulan direnişin Rusya’yı afallattığını ve bunda SİHA’ların etkisinin büyük olduğunu söylüyor.

Dünyanın her yerinden Rusya’nın emperyalist politikalarına tepki yükselirken geçmişte Rusya’nın gadrine uğramış halklar bir araya gelerek omuz omuza mücadele ediyor. Kadirov’u Çeçen değil Rus olarak gördüklerini ifade eden Çeberlov bu savaş için Ukrayna’dan hiçbir para almadıklarını belirtiyor.

Rusya’nın işgaline karşı gösterilen bu tavrın Kafkaslar’dan Orta Asya’ya oradan Libya ve tabi ki Suriye’ye kadar tüm mazlum halklara nefes aldırması ihtimali dahi gelecek adına oldukça sevindirici!

Haksöz Haber