Rusya'nın Odessa'ya yönelik saldırısının ardından, İstanbul'da imzalanan Ukrayna tahılı koridoru anlaşması tartışmaya neden oldu. Ukrayna yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın saldırılara devam etmesinin tahıl ihracatının sekteye uğramasına neden olacağı ve planlanan sürede istenilen miktarda tahıl arzının sağlanamayacağı belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Odessa saldırısının ardından yaptığı açıklamada, Moskova'nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla saldırıdan bir gün önce imzalanan bir anlaşmayı uygulamasına güvenilemeyeceğini dile getirdi.

Suspilne'nin haberine göre, Ukrayna ordusu Rusya'nın füze saldırısının limandaki tahıl depolarına isabet etmediği ve önemli bir hasara neden olmadığını açıkladı. Ukrayna ordusuna göre, Rus savaş gemilerinden ateşlenen iki Kalibr füzesi, limandaki bir pompa istasyonunun bulunduğu bölgeyi vurdu ve iki füze de hava savunma güçleri tarafından imha edildi.

KİEV HAZIRLIKLARA DEVAM EDİYOR

Kiev yönetimi, tahıl sevkiyatlarını yeniden başlatmak için hazırlıkların devam ettiğini belirtti.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Limanlarımızdan tarım ürünleri ihracatının başlatılması için teknik hazırlıklara devam ediyoruz" dedi.

ODESSA SALDIRISI

Rusya dün yaptığı açıklamada, bir Ukrayna savaş gemisini ve Odessa'daki bir silah deposunu yüksek hassasiyetli füzeleriyle vurduğunu açıklamıştı.

'BÖYLE DEVAM EDİLEMEZ'

Moskova ve Kiev tarafından Cuma günü imzalanan anlaşma, Ukrayna'nın tahıl sevkiyatlarını savaş öncesi ayda 5 milyon ton seviyelerine geri getirerek küresel gıda fiyatlarını frenlemeye yardımcı olması için yürürlüğe girdi.

Reuters'in haberine göre, Zelenskiy'in ekonomi danışmanı Oleh Ustenko, "Dünkü saldırı kesinlikle böyle devam edilemeyeceğini gösteriyor" dedi.

İHRACAT 9 AY DEĞİL, 24 AY SÜRER

Ustenko, Ukrayna'nın önümüzdeki dokuz ay içinde 60 milyon ton tahıl ihraç edebileceğini, ancak liman operasyonları kesintiye uğrarsa, ihracatın anlaşmada belirtildiği gibi 9 ayda sona eremeyeceği, 24 aya kadar süreceğini söyledi.