Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşması sayesinde tahıl koridorunun verimli bir şekilde çalıştığını belirtti.

Kubrakov, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i bugün Odessa Limanı'nda ağırladıklarını bildirdi.

Guterres ile gemilerin tahıl ile yüklenmesi sürecini incelediklerini aktaran Kubrakov, "Karadeniz tahıl girişimi nedeniyle tahıl koridorunun verimli çalıştığını güvenle söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

BM GENEL SEKRETERİ: TAHIL ANLAŞMASI DİPLOMASİ ZAFERİDİR

Türkiye, Ukrayna liderleri ve BM Genel Sekreteri Ukrayna'nın Lviv kentinde üçlü zirvede biraraya geldi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, savunmasız insanların gıdaya erişmesine yardımcı olmak için dönüm noktası niteliğindeki Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki olumlu ilerlemenin, Hem Ukraynalı çiftçiler hem de artan fiyatların neden olduğu krizle savaşanlar için diplomasinin bir zaferi olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın Lviv kentinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Guterres bu kadar zor bir zamanda Ukrayna'yı tekrar ziyaret edebilmekten dolayı minnettar olduğunu ifade etti.

Genel Sekreter Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşması birkaç hafta önce imzalanmış olmasına ragmen "Ukrayna'nın gıda ürünlerine ve Rusya'nın gıda ve gübrelerine tam küresel erişim sağlanmadan küresel gıda krizine bir çözüm bulunamayacağını" yineledi.

Guterres bir aydan kısa süre içinde Ukrayna limanlarından 21 geminin yola çıktığını, 15 geminin de tahıl ve diğer gıda maddelerini taşımak üzere İstanbul'dan Ukrayna'ya yola çıktığını söyledi.

"Biz konuşurken, Ukraynalı çiftçilerin ürettiği 560.000 tondan fazla tahıl ve diğer gıda maddeleri dünya çapındaki pazarlara doğru yol alıyor "diye konuşan Genel Sekreter bunların arasında BM tarafından kiralanan ve Afrika Boynuzu'na insani yardım kapsamında buğday taşıyan geminin de olduğunu ekledi.