Umut Oran'ı Niyet okuması ile  değil bir  “alt okuma” ile anlamak..!
 
CHP'nin  sipariş edilen yeni parti programı hakkında Umut Oran'ın görüşlerini okuduğumda profesyonel siyasi bir metin olduğu  gördüm.
 
“Amerikan Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) / CIPE destekli Ekonomistler Platformu’na da danışmanlık yapmış ve “Sosyalist Enternasyonel” adında “Siyasetin Natocu merkezi” olarak adlandırılan Kemalizm karşıtı bir emperyalist sosyal demokratkar kulübünde  başkan yardımcılığına getirilmiş bir kişiden Kemalist olması haliyle beklenemez.”
 
Kemal Kılıçdaroğlu'nun  eski yönetim kadrosunda yer alan Umut Oran'ın,  Kılıçdaroğlu ile ayrılığı aynen Selin Sayek Böke örneğinde olduğu gibi  ideolojik bir esastan dolayı değil parti içi yönetim anlaşmazlığı üzerine idi.
 
Parti programı hakkındaki son açıklamasını bir alt okuma ile değerlendirdiğimizde; 6 OK'u esas somut  ana gövde temelinde  değil bir ruh ve felsefe dünyasında gördüğünü ve bu açıdan Atatürk'ü  içsellestirilmemiş,  eklektik bir unsur ve araç olarak benimsediğini  rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
Parti programından duyduğu rahatsızlığı ise;  hazırlanması sırasında delegenin ikna edilmesi ve parti örgütlerinin sırtının sıvazlanmamasına yönelik biçimsel önerilerini de  Kılıçdaroğlu'na bir nevi akıl verir bir edada anlatır şekilde kaleme almış.
 
Hal böyle olunca tescilli sosyal demokrat olan Umut Oran'ın aslında Kemalist ideoloji ile ithal “sosyal demokrasi” söylemi ve ilkeleri arasında bir ayırım yapamaması yani meselenin esasına ve ideolojik eksen kaymasına hiç girmemesi de  aslında çok da şaşırtıcı değil.
 
Böylelikle her iki tarafı da memnun edemeyecek  bir şirinlikte ortaya karışık bir açıklama yapan Umut Oran aslında her iki taraf içinde bir umutsuz vaka.
 
Kemalist olmamakla beraber “Atatürk sever” olarak görünmekte pekala  mümkün…
 
Yani,  ideolojisiz bir Atatürk ve Alisiz bir Alevilik yaratma noktasında guguk kuşu biraderlerin yüzük kardeşliği Umut ORAN içinde geçerli..!!