Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Teknoloji Transfer Ofisi ekibi ve öğretim üyeleri, Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesini (UKOSB) ziyaret etti.

Avrupa Birliği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hibe desteğiyle, UKOSB tarafından 5,2 milyon Euro bütçeyle kurulan “Büyükbaş Deri İşleme Tesisi” projesi kapsamında yapılabilecek ortak çalışmaları belirlemek amacıyla gerçekleşen ziyarette, UKOSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı ve proje ekibi çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Bölgenin Su İhtiyacı Karşılanacak 

‘Uşak’ta Büyükbaş Deri İşleme Tesisi’ ve ‘Atık Bertaraf’ projeleri hakkında bilgi paylaşımı yapılan görüşmede; büyükbaş deri işleme tesisinin 2022 yılbaşında faaliyete geçirileceği, tesiste yan ürün olarak üretilecek jelatinin değerlendirileceği ve proje paydaşı olan Uşak Üniversitesi ile işbirliklerinin artarak devam ettirileceği belirtildi.

Ayrıca ziyarette bölgenin su ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalara da ağırlık verildiği aktaran Proje Takım Lideri Atilla Tezeren, teknik destek faaliyetleri kapsamında deri sanayicilerine ve çalışanlarına yönelik 16 eğitim programı gerçekleştirildiğini belirterek, sonraki günlerde yapılacak 3 adet farkındalık toplantısına Uşak Üniversitesinin de katılacağını belirtti.

Üniversite Jelatin Konusunda Çalışmalara Başladı

Toplantıda, jelatin konusunda üniversitelerinde çalışmaların gerçekleştirildiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Savaş, projenin yürütülmesinde üniversite olarak her türlü desteği vereceklerini söyleyerek, “Proje ile deri işleyen işletmecileri, ortak kullanım atölyesi tarzında bir tesiste hiçbir makine yatırımı da yapmadan sadece deriye ve kimyasala para vererek, derilerini üretip satma imkânına sahip olacak.

Büyükbaş hayvanlardan elde edilen derinin işlenmesine yönelik yapılan çalışmalar; deri sektörümüzde büyük bir öneme sahip.

Proje ile bu anlamda ilimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınmasında, dünya pazarında yer edinmesinde önemli bir basamak atlamış olduk. Uşak’a bu büyük tesisi kazandırdıkları için Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı ve Yönetim Kuruluna teşekkür ediyorum.” dedi.