Etkinlik kapsamında Uşak Üniversitesi YouTube kanalından “On Kıta Bir Vatan İlelebed İstiklal: 100. Yılında İstiklal Marşı adlı çevrimiçi konferans gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Savaş, konferansın açılışında “milli birlik ve beraberliğimizin teminatı İstiklal Marşımızın 100. Yılını kutlayarak, büyük şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle ve minnetle anıyoruz” diye konuştu.

Rektör Savaş, Kurtuluş Savaşında Anadolu’yu karış karış gezerek Türk milletini harekete geçiren İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u her zaman hatırlamanın boynumuzun borcu olduğunu vurguladı.

Rektör Savaş, Üniversitenin YouTube kanalından canlı yayınlanan konferansa konuşmacı olarak katılan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı’ya teşekkür etti.

“İstiklal Marşımız, Bir Aidiyet Metnidir”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı konferansta, “Bir milletin tarihinde böylesi bir işlev gören, bir sanat ve misyon taşıyan metin bulmak zordur. İstiklal Marşımız, bayrağımız gibi, vatanımız gibi bir aidiyettir. Bizi biz yapan mutabakat metnidir. Sözel vatanımızdır. İstiklal Marşı’nın yüzü geçmişe değil geleceğe dönüktür. Marşımız İstiklalden İstikbale uzanan bir metindir” diye konuştu.

“İstiklal Marşımız ayetlerin gölgesinde yazılmıştır”

Rektör Andı, İstiklal Marşı’nın yalnızca bir marş olmadığını, epik-lirik bir şiir olduğunu, heyecan, iman ve Batı emperyalizmine karşı bir isyan taşıdığını ifade etti.

Rektör Andı, “İstiklal Marşımız ‘Korkma’ kelimesiyle başlıyor. Neden? Çünkü Mehmet Akif’in Safahat’ında ve İstiklal Marşı’nda büyük bir şifre vardır. Bu büyük şifre Kur-an’ı Kerim’dir. İstiklal Marşımızın birçok yerinde ayetlerin gölgesi vardır” dedi.

mehmet-akif-ersoy

 “Akif’i tanımak bizim boynumuza bir milli vebaldir”

Rektör Andı, veterinerlik mezunu olan Mehmet Akif Ersoy’un iyi bir şair, Arapça, Farsça ve Fransızcaya son derece hâkim bir filolog, bir hafız, vaiz ve din alimi, devrinin en etkili dergilerini çıkarmış bir basın mensubu, iyi derecede ney üfleyen bir musikişinas, güreş tutkunu bir sporsever ve bir siyasetçi olarak, ‘adeta ışığın her rengini yansıtan bir prizma gibi’ çok yönlü bir şahsiyet olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Andı, konuşmasında “Akif’i tanımak bizim boynumuza bir milli vebaldir. Yerli, milli ve samimi bir büyük dava ve eylem adamıdır. Eserleri ve hayatı arasında mesafe yoktur.” ifadelerini kullandı.

Konferans, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Fatih Andı’nın soruları cevaplamasının ardından son buldu.

www.usak.edu.tr