Yüksek Teknoloji Uzmanı Tuncay Uludağ, 2020'de yaptığı bir X paylaşımı ile bu pillerdeki tehlikeye dikkat çekmiş ve sabotajda kullanılmış olması muhtemel yöntemlerle ilgili bir açıklamalarda bulunmuştu.

Uludağ, Lübnan ordusunun ""Ordunun özel birimleri, çeşitli bölgelerde pager ve şüpheli iletişim cihazlarını patlatmaktadır." açıklamasına dikkat çekti.

Resized 6102D C80A2178Yuvarlakma

Yüksek Teknoloji Uzmanı Tuncay Uludağ

Lübnan ordusunun, şüpheli "pager" çağrı cihazı veya "walkie-talkie" türü telsiz cihazlarının imha etmesiyle ilgili bazı soru işaretleri olduğunu belirten Uludağ, "Böyle bir olay karşısında, aklıselim bir yapının son yapması gereken şey birçok bilginin toplanabileceği tek delil kaynağı sayılabilecek sistemleri yok etmektir." dedi.

Cihazlar üzerinde yapılabilecek birçok inceleme olduğunu kaydeden Uludağ, "Çağrı cihazı gibi bir sistemi oluşturan parçalar ve üretim işlemleri onlarca farklı firma tarafından yapılır. Ekranını, pilleri, baskılı devresi ve birçok parça önemli ayrıntılar taşır. Sadece baskılı devreden ya da pilden yola çıkarak bile nerede üretildiği gibi birçok bilgi toplanabilirdi. Bunun dışında DNA örnekleri bile aranabilirdi." ifadelerini kullandı.

Android 16'nın ismi 'Baklava' oldu! Android 16'nın ismi 'Baklava' oldu!

Gerekli önlemler alındığında güvenli şartlarda incelemenin yapılabileceğini aktaran Uludağ, sağlam kalan cihazlaraın dışarıdan bilgi gelmemesi için RF Kalkanlı odalara toplnamsı ve pilleri çıkartılıp enerjisi kesildikten sonra incelemeye alınması gerektiğini belirtti.

İsrail'in saldırıdaki propaganda misyonunu ve saldırının medyadaki yansımlarını da değerlendiren uzman isim, "İsrail bu olayı büyük bir teknoloji ve siber bir saldırı olarak göstermek istedi, fakat işler istediği yönde gitmeyince deşifre oldu. İstedikleri haberler, siber saldırılarda çok üstün oldukları ve çok yüksek teknoloji sahip olduklarını kanıtlamaktı. Fakat ortada özel bir teknoloji değil sadece bilinen yöntemler ile yapılmış akıllıca bir saldırı vardı." dedi.