Vali olarak ikinci görev yeri Aydın olan Yazıcıoğlu, Marangozlar Odası toplantısına konuk olur ve 'Jeotermal neden kullanılmıyor?' konulu konuşmasını yapar.

Aydın'ı bir şehir olarak tamamen; 6 ay ısıtıp, 6 ay soğutacak bir proje olduğunu söyler. 

Ancak Aydın halkı elbette böyle bir adama alışık değildir. Kendi isteklerini ve tayin taleplerini yerine getirmeyen kişiler, valiyi Ankara’ya şikayet ederler. Şikayetler sonucunda Yazıcıoğlu Erzincan’a atanır ve Aydın'ı ısıtma ve soğutma projesi de suya düşer.

Yazıcıoğlu’nun o meşhur konuşmasının tamamı:

“Aydın‘ın altında, Germencik‘in altında 170 derece 230 derece 1000 litre/sn su var.

Doğalgaz bu, petrol bu! 1200 metrede bekliyor, Aydınlıları bekliyor. Aydın‘daki politikacıları, Aydın‘daki bakanları bekliyor! Buranın yöneticilerini, buranın halkını bekliyor. Bu milli serveti yerin altında tutmanın vebali ve günahı yalnız Aydın‘a mı aittir? Bunun projesini hazırladık, 300 milyon para verdik.

"25 YILDIR KUYULAR KAZILMIŞ, DURUYOR"

Çevre Bakanlığı‘ndan getirilmişti. Aydın‘ı 6 ay ısıtıp 6 ay soğutacaktık. Dünyada ilk defa bir şehir hem ısıtılıp hem soğutulacaktı. Kütahya‘ya, Bilecik‘e gittik. 40 derecelik suları var. Bir mahalleyi ısıtıyorlar. Ama suyu ısıtmak ayrı. 40 derece yetmiyor. İlave ısıtıyorlar sonra bir mahalleyi ısıtıyorlar. Bizim burada 230 derecelik sıcak su var, 25 yıldır kuyular kazılmış, duruyor.

Ve Aydın da bu servetin üzerinde oturuyor! Bunun günahını tek tek Aydınlılar olarak nasıl vereceksiniz? Yalnız yöneticilerimiz değil, yalnız politikacılarımız değil. Falan katip, feşmekan bilmem ne...

Katip oraya gitsin, öteki müdür olsun, nedir bunlar yahu? Müdür olsa ne yazar olmasa ne yazar? Böyle kıytırık işlerle uğraşarak burada zaman öldürmedik mi?

Neden bizim defterimiz dürüldü burada? Bu projelerden dolayı dürüldü, başka ne için dürüldü? Millet benden korkmadı, projelerden korktular. Sanki babamın projeleriydi bunlar. Kendi projeleriydi bunlar, devletin projeleriydi. Bunlar benim şahsi projelerim değildi ki.

"İLLER BANKASI, BELEDİYE, ÖZEL İDARE, HALK KATILIMIYLA ŞİRKET DE HAZIRDI"

60 milyar tuttu o zaman proje tutarı. Şirketimiz hazırdı, arsası bile hazırdı şurada 170 dönüm. Avrupa İskan Fonu‘ndan çok düşük faizle kredi alacaktık. İller Bankası, Belediye, Özel İdare, halk katılımıyla şirket de hazırdı, şehri 6 ay ısıtıp 6 ay soğutacaktık. Bak burada terliyoruz şimdi. Şimdi burayı bu su ile soğutacaktık. Bir oteli düşününüz, şehri bir otel gibi düşününüz. Aynı sistem hem soğutacak hem ısıtacaktı, Rusya‘da ve Kazakistan‘da olduğu gibi. Kazakistan‘da sıcak su akar musluklardan 24 saat. Allah böyle bir mucize, böyle bir imkan, böyle bir servet vermiş. Ondan sonra, seralar. Seralarla Antalya‘ya alternatif olacaktık, havaalanı onun için yapıldı.”