“Hızla, İsrail, ABD, Suriye ve Rusya’yı içine alacak olası bir yeni savaşa doğru yol alınıyor. Eğer gerçekleşirse -ki dürüst bir şekilde gerçekleşmemesini umuyorum- bu, petrol için yürütülen yeni bir ahmakça savaş olacak. Fakat bu savaş, ABD’nin Irak’a veya Libya’ya karşı veya daha önceki örneklerde yürüttüğü petrol savaşlarından çok daha tehlikeli olacak gibi görünüyor. Çünkü bu savaş, Suriye’nin Golan Tepeleri isimli bir parçasıyla ilgilidir.”

2017 yılında meşhur yazar William Engdahl, “Ortadoğu’da büyük satranç; Golan Tepeleri, İsrail, Petrol ve Trump” başlıklı yazısında bunları yazmış, 2017 yılının Nisan ayında o gün yazılar yazdığımız gazetenin manşetinden yayınlanmıştı.
Yazının bazı satırbaşlarını iktibas edelim:
“İsrail titizlikle, Rusya, İran, Suriye ve Hizbullah’tan oluşan bir koalisyonun Golan Tepeleri’ni yasadışı İsrailli işgalcilerden güç yoluyla geri almaya hazırlandığı iddiasına zemin oluşturan bir propaganda sahnesi hazırlıyor. Bu test edilip sınanmış bir İsrail ordusu yöntemidir”.
“1967 Savaşı’nda Golan Tepeleri’ni alma emri veren İsrailli General Moşe Dayan, 1976 yılında ölümünden önce bir İsrailli gazeteciyle girdiği kayıt dışı bir tartışmada, İsrail’e bölgeyi istila ve işgal etme bahanesini veren şeyin kasıtlı İsrail provokasyonları olduğunu kabul etmişti.”
Dayan devam ediyor: Bu şöyle gelişti: Silahsızlandırılmış bölgede, hiçbir şey yapmanın mümkün olmadığı bir yere toprak sürmek üzere bir traktör gönderecektik ve Suriyelilerin ateş açmaya başlayacağını önden biliyorduk. Ateş açmazlarsa, traktöre daha da fazla ilerlemesini söyleyecektik ve bu Suriyeliler rahatsız olup ateş açıncaya kadar devam edecekti. Biz de bundan sonra top ateşi, arkasından da hava gücü kullanacaktık ki böyle de oldu.”
Burada bir ara verip soralım: Dayan’ın bu itirafı size DAEŞ’in kuruluşunu ve Irak topraklarından Suriye içlerine adım adım gönderilmesini hatırlatmadı mı?
Devam edelim: Newark, New Jersey’li bir petrol firması olan Genie Energy’nin İsrailli alt kuruluşuna, Golan Tepeleri’nde petrol sondajı yapma izni verildi. (…) Genie Energy, küçük hisselere sahip, alelade bir petrol şirketi değildir. Danışma Kurulu’nda Dick Cheney de vardır. Eski CIA şefi Demokrasileri Savunma Vakfı Başkanı James Woolsey de vardır. Londra bankacılık hanedanından Jacob Lord Rothschild ve mahkûm olmuş Rus petrol oligarkı Mikhail Khodorkovsky’nin eski bir iş ortağı da vardır. Khodorkovsky tutuklanmadan önce Yukos Oil firmasındaki hisseleri gizlice Rothschild’a aktarmıştı. Newark, New Jersey merkezli bu az bilinen petrol şirketinin yöneticileri arasında ABD’nin eski Enerji Bakanı Bill Richardson ile İsrail yanlısı medya patronu ve Trump’ın favorisi Fox News TV’nin sahibi Rupert Murdoch da bulunuyor. Yönetim kurulu üyeleri arasında eski Hazine Bakanı Larry Summers ve koruma fonu milyarderi Michael Steinhardt da var.İsrail’in ve Marc Rich’in cömert bir dostu olan Steinhardt aynı zamanda Woolsey’nin neo-con Demokrasileri Savunma Vakfı’nın yönetim kurulu üyesi, bu vakıf ise Trump’a, başka şeylerin yanında, Washington’un İsrail’i 1967 Savaşı’nda Dayan tarafından alınan Golan Tepeleri’ndeki toprakların meşru sahibi olarak tanımanın iyi olacağı yönünde tavsiye veriyor. (…)
Yerimiz kısıtlı olduğu için bundan sonrasını çok kısa bir şekilde özetleyelim: Genie Energy’ye 2013 yılında Netanyahu tarafından, Golan Tepelerinde petrol ve doğalgaz arama hakkı verilir. 2 sene sonra Rusya Esad rejiminin davetini kabul ederek Suriye’ye askeri güçlerini göndermeyi kabul ettiğini söylemesinden çok kısa bir süre sonra ‘Genie Energy’ Golan tepelerinde çok yüksek oranda ve kalitede petrol bulduğunu açıkladı.
Sonrası malum…
Trump Başkan olur olmaz Netanyahu, ABD’nin İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki ilhakını tanımasını tartışmak için Washington’a uçar. Birkaç hafta sonra İsrail, bir savaş fiili olarak Suriye hava sahasını ihlal eder ve Golan Tepeleri üzerindeki gerilimleri arttırır. Hemen ardından ABD Senatosu Savunma Tahsisatları Komitesi önünde bir konuşma yapan Savunma Bakanı James Mattis Kongre’ye, Suriye’de DAEŞ’e karşı ABD’nin askeri güç kullanması için resmi izin istedi.

Gazeteci yazar William Engdahl konuyu çok güzel özetlemiş ve bilgimize sunmuştu 2 sene önce. Sonra ne mi oldu?
Türkiye’de konu, bırakın tartışmayı neredeyse görülmedi bile ama planı yapanlar ilmek ilmek olayı son aşamasına getirdiler. Geçen hafta Golan tepelerinin Trump tarafından bir banka çeki gibi İsrail’e ciro edilmesi üzerine medyamız tepelerin altında yatan büyük petrol yataklarını ve su rezervlerini keşfediyor ama çok geç.
25 Mart 2019: Özel Savcı Mueller’in raporu açıklandı: Trump’a suçlama yok.
25 Mart 2019: ABD Başkanı Donald Trump, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararnamesini imzaladı.
Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, 2016’daki son başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahalesi ve ABD Başkanı Donald Trump ile Moskova’nın arasındaki ilişki iddialarına yönelik yapılan incelemede herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını açıkladı.

Bu savaşta Tillerson (ki kendisi Rusya’dan dostluk nişanı sahibidir) ve Mattis gibi karşılıklı savaş zayiatları verilmiş olsa da sonuçta Genie petrol (İngilizce Cin demektir) ve İsrail en azından şimdilik istediğini almış görünüyor.
İşte Washington’da savaşlar böyle yürütülüyor.
Golan’da cin lambadan çıktı artık.
Türk Ordusu tüm denizlerde tarihinin en büyük tatbikatlarını sürdürürken Suriye sınırında ise yığınak yapmış bekliyor.
İsrail ordusu da Gazze sınırında yığınak yapmış durumda bekliyorlar.
Tüm bunlar yaşanırken dünyanın öteki ucundan bir teröristin çok kanlı bir saldırıyı ile naklen yayın yaparak Ayasofya’yı neden gündemimize soktuğunu bir düşünün bakalım.