Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da 2. Dünya Savaşı yıllarında Nazilerden kaçarak evlerinde saklanan Yahudi ailesi olan Anne Frank ve yakınları saklandıkları evde Naziler tarafından yakalanmış ve Nazi kamplarına gönderilmişti.

Holokost’un simge isimlerinden olan Anne Frank ve ailesi Nazilere kimlerin ihbar ettiği araştırılıyordu. 6 yıl boyunca modern teknolojiler de kullanılarak 23 kişilik uluslararası bir ekibin çalışması sonuç verdi. 

Amsterdam'ın Prinsengracht semtinde saklandıkları evde 4 Ağustos 1944'te yakalanan Anne Frank ve ailesinin, kim tarafından ihbar edildiği, 2. Dünya Savaşı'nın hâlâ aydınlatılamayan sırlarından biriydi.

Evdeki gizli bir bölmede saklandıkları süre boyunca tuttuğu günlükleri, Yahudi soykırımının (Holokost) simgelerinden biri haline gelen Anne Frank ve ailesine Nazilerin nasıl ulaştığı hiçbir zaman öğrenilemedi.

Hollandalı belgesel yapımcısı Thijs Bayens'in 2017 yılındaki önerisi üzerine, 23 kişilik uluslararası bir soğuk vaka ekibi oluşturuldu.

İHBAR EDEN YAHUDİ KONSEYİ ÜYESİYMİŞ

Siyonist Yahudiler için utanç verici bir durum ortaya çıktı. Çünkü uluslararası araştırma ekibinin ulaştığı bulgulara göre Yahudi aileyi nazilere ihbar eden kişi aynı zamanda Yahudi Konseyi üyesi olan ve Amsterdam’ın önde gelen noteri Arnold Van den Bergh isimli başka bir yahudinin olduğu ortaya çıktı.