Türk edebiyatında bir düello daveti

Yakup Kadri ve Yahya Kemal iki sıkı dosttu; beraber Nev Yunanilik fikrini ortaya atmış. Edebiyat çevrelerinde uzun yıllar beraber anılmışlardı. Bu iki dostun, her ne olduysa, arası bozuldu; fikir ayrılıkları yaşadılar. Hatta durum öyle bir noktaya geldi ki Yahya Kemal, Yakup Kadri'yi düelloya davet etti. Yahya Kemal'in düelloya davet ettiği tek isim Yakup Kadri değildi, Falih Rıfkı'ya da düello daveti göndermişti. 

Ahmet_hamdi_tanpinar

Mesajın şaşırtıcı ulağı

Yahya Kemal'in, Yakup Kadri'ye gönderdiği düello mektubunun ulağı Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar'dı. Tanpınar o yıllarda Dar'ül Fünun'da Yahya Kemal'in talebesiydi.

Yakup_Kadri_Karaosmanoğlu

Yakup Kadri, "Gençlik ve Edebiyat Hatıraları" kitabında olayı şöyle anlatıyor:

“Bunu dün olmuş bir hadise gibi hatırlıyorum: Matbaadaki odamda yazımı yazıyordum. Kapıdan içeri heyecandan ayağı titreyen bir genç girdi ve beni selâmlamağa bile lüzum görmeksizin o acayip mektubu masamın üstüne fırlatıp gittiydi. (Bu genç, sonraları tanışıp dost olduğum Ahmet Hamdi Tanpınar’dır.) Mektubu okuyunca şaşırdım mı, korktum mu sanırsınız? Hayır, beni sadece bir gülme almış ve ilk işim Falih Rıfkı’ya, olağanüstü bir haber gibi bunu bildirmek olmuştu. Meğer işin olağanüstü bir tarafı daha varmış. Telefonu açıp Falih’e “Biliyor musun?” diye söze başlamama kalmadı, telin öbür ucundan Falih bana hemen şöyle seslendi: ‘Biliyorum, biliyorum. Düello mektubu değil mi? Ben de aldım.”

Yakup Kadri mektubu nasıl cevapladı?

Yakup Kadri, mektubu aralarını bozan meselenin şaiyadan ibaret olduğunu söyleyerek cevapladı.

Falih Rıfkı ise mektubu cevaplandırmadı.