Futbolda oyunu yöneten orta hakem ile sürekli diyaloglara giren hakemlere yardımcı hakem denmektedir. Peki yardımcı hakem nedir? İşte detaylar...

YARDIMCI HAKEM NEDİR?

Orta hakem ile sürekli diyolog kurarak oyunu yönetmesini sağlayan ve elinde tuttuğu kırmızı sarı damalı bayrağı kullanan hakem yardımcı hakemdir. Oyun kurallarını elindeki bayrağı ve mikrofon kullanarak, orta hakeme anlatmaya çalışan yardımcı hakem yan çizgiler üzerinde durur ve 2 kişidir. Yardımcı hakemler, oyunun en tartışmalı pozisyonlarından 2 tanesi olan ofsayt ve penaltı pozisyonlarında gündem olmayı başarabilirler.

YARDIMCI HAKEM GÖREVLERİ NELERDİR?

Futbolda yardımcı hakem, orta hakeme maçı kontrol etmede yardımcı olan hakemlerden biridir. Yan hakem olarak bilinen iki hakem taç çizgisi üzerinde, dördüncü hakem ise kenardan yardımda bulunmaktadır.

Yardımcı hakem tarafından verilen kararlar orta hakem için yalnızca tavsiye niteliği taşımaktadır. Bunun yanında yardımcı hakem, orta hakemin açığa kavuşturmak zorunda kaldığı konularda fikir beyan edebilir.

Yardımcı hakemler, orta hakemin kararlarına bağlı olmak koşuluyla belirlenen durumlarda tavsiye vermek zorundadır. Bu durumlardan bazıları, topun bütününün sahayı terk edip etmediği, kimin faul, korner ve taç atışını kullanacağı, oyuncunun ofsayta düşüp düşmemesi, oyuncu değişikliği isteğidir.