"Süt dişleri" yeniden büyümeden önceki dişlerdir. "Kalıcı dişler" yeniden büyümeden sonraki dişlerdir.

Köpek dişleri dört tipe ayrılır: kesici dişler (kesiciler), köpek dişleri, ön azı dişleri ve arka azı dişleri. Ağzın ön kısmından itibaren "kesiciler", "köpekler", "ön azı dişleri" ve "arka azı dişleri" sırasıyla büyür. Diş sayısı, yeniden büyümeden önce ve sonra değişir. Dişler yeniden çıkmadan önce köpeğin dişlerinde "arka azı dişleri" yoktur. Dişler değiştikten sonra (tüm dişler kalıcıdır) 10 arka azı dişi büyüyecek ve ön azı dişlerinin sayısı 4 artacaktır.

Ayrıca süt dişlerinde alt ve üstte çıkan diş sayısı aynı iken, daimi dişlerde bu sayı biraz farklıdır. Her dişin rolü ve alt ve üst dişlerin sayısı aşağıda tanıtılmaktadır.

Kesici dişler (kapı dişleri)

Adından da anlaşılacağı gibi, kesici dişler, rolü yiyecekleri ısırmak olan dişlerdir. Toplam 12 süt dişi ve daimi diş vardır ve 6'sı üstte ve altta eşit olarak büyümüştür.

Köpek dişleri

Dört türün en uzun ve en keskin olanlarıdır. Isırılan avı kaçırmamak için sıkıca sabitleme rolü vardır. Alt ve üstte 4 adet süt dişi ve 2 adet daimi diş olmak üzere toplam 4 diş vardır.

Ön Azı Dişleri

Ön azı dişleri, ağızdaki yiyecekleri küçük parçalara ayırma rolüne sahiptir. Üst ve alt dişler iyice birbirine geçer ve yiyecekleri makas gibi yırtar.
Süt dişi olduğunda 6 dişin üst ve alt kısmında eşit olarak büyür, ancak kalıcı diş sayısı üst ve altta 8 adet olmak üzere toplamda 16 diş olur.

Arka Azı Dişleri

Arka azı dişleri, havan şeklinde bir üst yüzeye sahiptir ve daha ince yiyecekleri daha küçük parçalara ayırmaya hizmet eder.
Süt dişleri yoktur ve kalıcı dişlerdir; dişlerin büyüdüğü zamanlamada aniden büyür. Daimi diş sayısı "üst 4" ve "alt 6" olmak üzere toplam 10 adettir.

Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Büyür?

Süs köpeği fiyatları ve Köpek dişleri doğumdan yaklaşık 3 ila 7 ay sonra süt dişlerinden kalıcı dişlere dönüşür.

Yeniden büyüme zamanı, diş tipine bağlı olarak biraz farklılık gösterir ve kronolojik sıraya göre açıklarsak;

·    "kesici dişler" doğumdan yaklaşık 3 ila 5 ay sonra yeniden uzar.
·    Daha sonra, "ön azı dişleri" doğumdan yaklaşık 4 ila 6 ay sonra yenilenir
·    ve "köpek dişleri" doğumdan yaklaşık 5 ila 7 ay sonra kalıcı dişlere dönüşür.

Ayrıca "alt kesici dişler", "üst kesici dişler", "alt ön azı dişleri", "üst ön azı dişleri", "alt kaninler" ve "üst köpek dişleri" şeklinde dişlerin yukarı ve aşağı doğru büyüdüğü bir sıra vardır.

Üst köpek dişleri büyüdüğünde, 10 arka azı dişine sahip olur.

Köpeğin Dişleri Kaç Kez Büyür?

Köpekbalıkları gibi bazı hayvanların birçok kez büyüyen dişleri vardır, ancak köpeklerin yalnızca bir kez büyüyen dişleri vardır. Tıpkı insan dişleri gibi, ancak süt dişlerinin kalıcı dişlere dönüşmesiyle olur. Kalıcı diş kırılırsa veya çıkarsa, asla eski haline gelmez.

Yavru Köpeğin Dişleri Büyüdüğünde Sahibi Nelere Dikkat Etmelidir?

Köpekler ağızlıklardan kurtulmak için birçok yeri ısırabilirler. Yanlışlıkla yutulmasını önleyecek kadar büyük köpek sakızı ve oyuncaklar hazırlamanızı öneririz. Oyuncakları kullanırken, sahibinin yanlara bakması daha güvenlidir. Kalıcı dişlere geçtikten sonra artık yeni dişler çıkmayacak, bu yüzden lütfen diş bakımını ihmal etmeyin. Tartarı önlemek için plağı düzenli olarak çıkarmak önemlidir. Köpeğinizin dişlerini fırçalamanın doğru yolunu öğrenin.

Köpek Dişçisi Var Mı?

Çok az doktor köpek dişlerini insan diş hekimleri gibi tedavi etme konusunda uzmanlaşmıştır. Köpeğinizin dişlerinden endişe duyduğunuzda ilk gitmeniz gereken şey veteriner kliniğidir. Veteriner sizinle ilgilenecektir. Ayrıca insan diş hekiminin geçici olarak çalıştığı bir veteriner kliniği de bulmanız daha büyük şanstır.

Yavru Köpeğimin Dişleri Büyüdüğünde Hastaneye Gitmeli Miyim?

Normalde, köpeğinizin dişleri büyüdüğünde veteriner kliniğine gitmenize gerek yoktur. Bunun nedeni, dişlerin yeniden büyümesinin "anormal bir durum" değil, fizyolojik bir fenomen olmasıdır. Ancak 7 aylık olmasına rağmen henüz eski haline dönmemiş olan “kalmış süt dişleri” ile dişleri diş etlerine gömülü olan “gömük dişlerin” anormal durumlar olduğu söylenebilir, bu nedenle veteriner kliniğine gidilmesi tavsiye edilir.

Kaynak: kopekyavrusu.com