habervakti.com yazarlarından  Prof. Dr. Osman Çakmak, "Maarif Davamız 'Dersler, Değerler ve Müfredat"  adlı yeni  kitabı hakkında şunları söyledi: 

Kitap asıl değerini şuradan alıyor kanaatimce: Hâlihazır sınav-bilgi odaklı eğitimin sorunu insanda mevcut öğrenme enerjisini ve öğrenme gücünü harekete geçirmek yerine dumura uğratıyor.  Bu kitap ise  insanın kendini tanıması yolunda kişiye bir keşif yolculuğu imkânı sunuyor.   İnsanda mevcut   öğrenme enerji ve gücünü  harekete geçirme yollarını gösteriyor. İnsanın kendinde mevcut  kullanılmayan hatta üstü örtülen “hazineleri” kendisine gösteriyor. Öğrenme ile ilgili yalan yanlış  kanaatlerden kurtulunca  insan kendisinin hapsedildiği alandan kurtulduğunu  hissediyor.

Kitap hakkında okur kanaatlerinin de yer aldığı köşe yazısında sınav maratonu içerisinde bitap düşmüş gençlerin sesine kulak veren Çakmak, değerlerin ve yeteneklerin harcanmasına sebebiyet veren öğretmen-öğrenci-okul üçgeninde sınavı merkez alan eğitim sistemini değerlendiriyor. 

Çakmak bu kitabın herkes için 'bir öğrenme el kitabı' niteliğininde olmasını şöyle açıklıyor:

Çünkü  bu kitap okulda verilmeyeni vermek ve bu boşluğu doldurmak için yazıldı. Evet, eğitim şart. Hem de beşikten mezara kadar.  Ama ne var ki zihnimiz çöp kutusu değil ki   kafaya ne işe yaradığını bilmediğimiz ve hayatta kullanmayacağımız malayani şeylerle dolduralım.  Bilgi kirliliği ve bombardımanı karşısında çocuklarımızı ve kendimizi koruyacağımız en önemli sığınak evimiz. Evlerimizi birer okul haline getirebilir miyiz? Bu kitap evi okul haline nasıl getirebiliriz konularını da  enine boyuna tartışıyor. Üstelik anlatımlar teorik mülahazalarda kalmıyor. Hep tecrübelerle destekleniyor. Hulasa, kitap  muallimlik/eğitimcilik rolümüzü geliştirebileceğimize dair kendimize güven veriyor; akvaryum darlığında kalan fikirlerimizi okyanus enginliğine kavuşturuyor.

PROF. DR OSMAN ÇAKMAK'IN 'MAARİF DAVAMIZ KİTABI ÜZERİNE' ADLI MAKALESİ İÇİN TIKLAYIN