Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi'nde,  üniversitenin senato üyelerinin katıldığı programda konuştu.

Atatürk Üniversitesi'nin "Araştırma Üniversitesi" olmaya hak kazandığını ifade eden Özvar, "Araştırma Üniversitesi etiketi ya da sınıflandırılması aslında bizim Türkiye'de yüksek öğretimde kurumları farklılaştırma çabamızın bir ürünüdür" dedi.

Özvar, "Araştırma Üniversitelerinin" farkına ilişkin şunları dile getirdi:

"Araştırma Üniversiteleri iyidir, kalitelidir, diğerleri daha az kalitelidir ya da kaliteli üniversiteler araştırma yapar diğerleri başka şeyler yaparlar diye bir algı ve anlayış var ama bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu, doğru bir anlayış değil. Bu bir iş bölümü dahilinde gerçekleşmesi gereken bir sınıflandırma."

"Türkiye'deki üniversiteler, gelecek yıllarda dünya ve ülke bilimine daha çok katkı sağlayacak"

"Asıl mesele hocalarımızın üretken kapasitelerini genişletmek ve bunu büyütmek" diyen Özvar şöyle devam etti:

"Benim YÖK'e gelmiş olduğum bu makamda hayalini kurduğum ve peşinde koştuğum işlerin başında bizim hocalarımızın gerek kurumsal gerek idari gerek diğer tedbirlerle üretkenlik seviyelerini yükseltebilmek. Bu belki Türkiye'nin dünya ilmi ile kurduğu iletişimde bizim önümüzü açacak, Türkiye'yi gerçekten önemli noktalara getirecek temel meselenin bu olduğunu düşünüyorum. Fevkalade önemli yollar aldık. Türkiye'de 204 üniversite her şeye rağmen gerçekten çok önemli işler yapıyorlar. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda yanlarına belki az da olsa yeni katılacak üniversitelerle dünya ve ülke bilimine çok daha nitelikli ve fazla katkı sağlayacak diye düşünüyorum."